24 Şubat 2011 Perşembe

Başında besmele çekemeyeceğin işi yapma!

Bir iş yaparken başında besmele çekmek bizim müslüman olduğumuzun alametidir. Başında besmele çekilmeyen işte hayır yoktur. Dolayısıyla meşru olan her hayırlı işimize başlarken besmele çekmeli ve bunu alışkanlık haline getirmeliyiz. Çünkü besmele çekilmeyen işe şeytan ortak olur. Besmele çekmeden yersen şeytan da seninle beraber yer, besmele çekmeden eve girersen şeytan da seninle beraber eve girer, besmele çekmeden hanımınla beraber olursan şeytanda  hanımınla beraber olur. Bunlar hadsiler ile sabittir.
Bunlar meşru olduğu halde başında besmele çekilmezse olacağı budur. Bir de başında besmele çekilmesi yasak olan işler vardır. Kısaca, haram olan bir şeye besmele ile başlanamaz.
Mesela, içki kadehini kaldıran kişi besmele çekemez. Zina yapan kişi besmele çekerek zina edemez. Tavla oynamaya besmele ile başlanamaz. Hırsızlık yaparken besmele çekilemez. Çalınan şey haram olduğundan bu çalınan şey besmele ile yenilemez.
Kişi içki içse büyük günah işlemiş olur amma, bilerek içkiyi besmele ile içerse küfre girer. Bunun için haramları işlerken kesinlikle besmele çekilemez.
Bu durumda kazancı kesin olarak haram olanların durumu çok kritiktir. Bu yüzden kazancımıza haram karıştırmaktan şiddetle kaçınmalıyız.
Aslında kişi, eğer kendisine güzel bir yol tutmak istiyorsa, hayırlı işler veya normal meşru kabul edilen işleri yaparken besmele çekmeyi ihmal etmeyecek, başında besmele çekilmesi yasak olan bir şey olursa o şeyi de terk edecektir. Yani, başında besmele çekemeyeceğin işi de besmelesiz yap demiyoruz, o işi terk et, o işi yapma, diyoruz. Eğer kişi sadece başında besmele çekilemeyen işleri terk edecek olsa inşallah yakayı kurtarır.
Evet, yatarken bismillah, kalkarken bismillah. Eve girerken bismillah çıkarken bismillah. Arabaya binerken bismillah, inerken bismillah. Her meşru işimize başlamak ‘bismillah’ ile olacak. Bir iş ki.. başlarken bismillah çekilmesi mümkün değil. O işi hemen terk edeceksin.
Bunu yapabilmek haramlara dikkat etmek demektir. Başında besmele çekilemeyen işleri terk etmek haramları terk etmektir.Bu ise takvadır. İnsanların Allah katındaki üstünlükleri ise takvalarına göredir. Demek başında besmele çekilemeyen işleri terk edenler takva ehli olacaklarından dereceleri de o derece yüksek olacaktır. Görüyor musunuz, başında besmele çekilemeyen işleri terk ederek kişi hangi derecelere yükseltiyor?
Bir haramın terki vaciptir. Dolayısıyla bir şeyi ‘bu haramdır’ diye terk etmek bir vacip işlemek olduğundan bir vacip işlemek sevabı kazandırır. Günümüzde ise insanların üzerine sel gibi haramlar geldiğinden bunları terk ederek pek çok sevap kazanmak mümkündür. Öyleyse, günümüzün bu olumsuz tablosunu kendi lehimize çevirmemiz mümkündür. Üstümüze gelen bu sel gibi haramları kasten terk ederek, onlardan uzak durarak her bir terkimizden bir vacip işleme sevabını kazanabiliriz.
Unutmayalım, ahirette çok sevaba ihtiyacımız olacak!
….
GÜNÜN SÖZÜ: “İnsan içinde yaşadığı çevreden etkilenir. Bunun için haramların yaygın olarak işlendiği yerlerde durma!”


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder