23 Şubat 2011 Çarşamba

Bayramınız mübarek olsun

Bütün kardeşlerimizin mübarek bayramlarını tebrik ediyor, daha nice bayramlara sağlık, mutluluk ve esenlik içinde ulaşmamızı Cenab-ı haktan niyaz ediyoruz.
Otuz gün boyunca nefsine ‘dur’ diyebilen herkesin elbette bayram etme hakkıdır. İnşallah yarın bayram namazını kılıp çıktığımızda bu mübarek ayı bütün günahlarımızdan kurtulmuş olarak uğurlayacağız. Cenab-ı Hak daha nice Ramazan aylarına yetişmeyi ve ihya etmeyi nasip etsin.
Toplumumuzda bayram günlerini ihya etmek gibi bir gelenek maalesef yok. Halbuki hadis-i şeriflerde vardır. Bayram gecelerinde yapılan dualar red olmaz. Ayrıca bayram günlerinde daha fazla ibadet ve zikre teşvik edilmiştir. Çünkü, bir ay boyu ‘dur’ diyerek frenlediğimiz nefisler bayram günlerindeki boşluktan istifade edebilirler ve bizleri pek çok haramlara sokabilirler.
Normal zamanlarda haremlik selamlığa dikkat eden insanımız nedense bayram günlerinde buna pek dikkat etmez. Bu yüzden çok günahlara girilebilir.
Bayram günleri yiyip içme gezip eğlenme şeklinde toplumumuzda algılanmaktadır. Halbuki bu günler her zamankinden daha fazla ibadet yapılacak günlerdir ve geceleri de en kıymetli gecelerden olup duaların red olmayacağı gecelerdir. Bu bayram gecelerinin ihya edilecek geceler olarak toplumumuzda yerleşmesi Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum..
Bayram elbette eşle, dostlarla bir araya gelerek kutlanacak günlerdir. Küsler mutlaka barışmalı ve bayram bunun için bir fırsat olmalıdır. Unutmayalım, üç günden fazla küs durmak yasaktır. Küsleri barıştırmak ayetle sabit bir emirdir. İki küsü barıştırmak on sene itikaf yapmaktan daha sevaplıdır. Çevremizde küsler varsa onları barıştıralım.
Fakirleri görüp gözetelim. Mutlaka onlara yardımcı olalım. Toplumun bir bölümü ağlarken diğer bölümü bayram edemez.
Akraba ziyareti çok önemlidir. Gidilmesi mümkün olan akrabaları mutlaka ziyaret etmeli, gidilemeyecek derecede uzak olanlar telefon edilerek gönülleri alınmalıdır.
Çol çocuk harçlıklarla ve değişik hediyelerle sevindirilmelidir.
Yiyelim, içelim amma bunlar meşru dairede olsun. Dinimizin müsaade etmediği şekilde işler yaparak bayram yapılmaz. Her işimizde olduğu gibi bayramlarımız da dinimizin müsaade ettiği tarzda olmalıdır.
Rabbimiz, sağlık ve esenlik içinde hepimize daha nice bayramlara erişmeyi  nasip etsin.
Bayramınız mübarek olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder