18 Şubat 2011 Cuma

Bayram bütün topluma gelsin

Bu bayramda yapacağımız şeyler elbette sadece kurban kesmekten ibaret olmayacaktır.
Zilhicce ayı girmiş bulunuyor, öyleyse işe oruç tutarak başlamalıyız. Çünkü bu Zilhiccenin ilk on gününde tutulan oruçlar Ramazan ayından sonraki en kıymetli oruçlardır. Tutamayanlar hiç olmazsa arefe gününden bir gün önce, arefe günü ve bir de kurban bayramının ilk günü kurban etinden yiyene kadar oruç tutmalıdırlar.
Bu bayramda en güzel amel elbette kurban kesmektir. Kurban kesecek durumda olup ta kurban kesmeyenlere büyük tehditler vardır.
Kurbanımızı keseceğiz, etinden çolumuzla çocuğumuzla yiyeceğiz, misafirlerimize ikram edeceğiz, bir de yıl boyu et görmeyen fakirlere vereceğiz.
Özellikle apartmanda oturanlar! Kurban kesmeyenleri önceden tesbit edin. Onlara da geciktirmeden etleri ulaştırın. Çünkü bugün bayram. Adam yıl boyu et de yese kurban kesmemişse illa bir burukluk hisseder ve ancak kurban eti yemekle rahatlar. Onlara bu güzelliği yaşatalım. Yarın vereyim demeyelim.
Bu bayramın bir güzelliği de hayvan pazarları, hayvanlardan uzak yaşayan çocuklarımızla bu yerleri gezmek, hayvanımızı almak, çocukların onlara yem verip sulaması, sevmeleri; hayvanların meleşmesi, mahalleye ayrı bir hava gelmesi hep yaşanması gereken güzelliklerdendir.
Kurban bayramı sabahı hayvanı güzelce getirmek, mümkünse kendimiz “bismillah” diyerek kesmek, ziyafetler, fakir fukaranın sevindirilmesi… İşte bu yaşananlar İslam dininin güzellikleridir.
Ancak hayat olumsuz bir şekilde değişmeye başladı. Çol çocuk hayvanı hiç görmüyor, sabahleyin baba gidiyor, kesim işini yapıp eve eti getiriyor. Dolayısıyla aile bu havayı yaşayamıyor.
Ziyaretler önemli amma İslam’ın dışına çıkmamak şartı ile. Şeytan böyle zamanlarda fırsat kollar. Bunun için mahremiyete dikkat etmek lazım. Haramlara girmemeli. Bu yüzden bayramlarda ibadet ve zikre teşvik edilmiştir. Duaların red  olmadığı gecelerden birisi de bu bayram geceleridir. Fırsatı değerlendirelim. Allah’tan isteyeceğimiz çok şey vardır.
Hayvanların derileri ya evde kullanılmalı, yada fakirlere verilmelidir. Bayramınız şimdiden mübarek olsun. Rabbim, nice bayramlara sıhhat ve afiyet içinde ulaşmayı nasip etsin. Yer altında ve yer üstünde sıkıntı çeken ne kadar mü’min varsa, Allah cc onların sıkıntılarını gidersin. Alem-i İslam’ın birlik ve beraberlik içinde olacağı ve kafirlerin karşısında dik durduğu günlere yetişmek dileğiyle…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder