18 Şubat 2011 Cuma

Orucumuz aç ve susuz kalmaktan ibaret olmasın!

Oruç bir ibadettir. Orucun şartı yeme-içmeyi ve cinsel ilişkiyi terk etmektir. Yeme içmeyi terk etmek başka, oruç tutmak başkadır. Yani, her yeme içmeyi terk eden oruç tutmuş olmaz. Kişi imsak vakti yeme içmeyi terk ederek oruç ibadetine başlar. O zaman, oruç ibadeti nedir?
İmsak vakti yeme içmeyi terk ederek oruca başlayan kişi ilk olarak haramları terk eder. Oruç bir nevi haramlara, mekruhlara, hatta boş ve malayani şeylere karşı kendini tutmak, onlardan uzak durmaktır.
Kişi oruca başlayınca haram şeyler dinleyemez. Haram şeylerin söylenip dinlendiği ortamda duramaz, çünkü oruçtur.
Oruçlu kişi yalan söyleyemez, çünkü oruçtur. Peygamberimiz sav şöyle buyurmuştur: “Yalan söylemeyi terk etmeyenin yemesini içmesini terk etmesine Allah’ın ihtiyacı yoktur” Ramuz el Ehadis.
Yeme içmeyi terk ederek oruç ibadetine başlayan kişi haram şeyler konuşamaz, gıybet, dedikodu yapamaz, çünkü oruçtur. Peygamberimiz  sav bir ramazan günü iftardan önce gıybet eden iki kadının oruçlarını açmış olduklarını söylemiştir.
İmsak vakti yeme içmeyi terk ederek oruca başlayan kişi açık saçık kadınlara bakamaz, onların oynadığı filmleri seyredemez, onlarla beraber olamaz. Çünkü oruçtur. Kitaplarda harama bakmanın oruçta hayır bırakmayacağını bildiren hadisler vardır.
Oruçlu kişi oruçlu olduğunu aklından çıkarmaz ve her türlü haramdan uzak durur. Çünkü oruçludur. Haramları terk etmeyenlerin ellerine aç ve susuz kalmaktan başka bir şeyin geçmeyeceğini söyleyen peygamberimiz Hz.Muhammed sav’dir.
Kısaca; adam oruçtur, oruç ibadetini yapmaktadır. Dolayısıyla, her türlü haramdan uzak durmak zorundadır.
İşte kişi eğer haram işlemeyi terk etmezse, hadis-i şeriflerde açık olarak ifade edildiği gibi, oruç tutmuş olmaz. Eline aç ve susuz kalmaktan başka bir şey geçmez.
Demek, yeme içmeyi terk etmekle oruç tutulmuş olmuyor, oruca başlanmış oluyor. Oruç en azından haramları terk etmekle tutulmuş oluyor. Haramları terk etmeyen kişi sadece aç ve susuz kalmış oluyor.
Şimdi soruyorlar; bikini ile yabancı erkelerin önünde denize giren bir kadının orucu bozulur mu? diye… Bu kadın oruç tutmuyor ki bozulsun. O kadına bakanın orucu bozulurken onun orucu olur mu? Haramları terk etmeyenlerin oruçları yoktur. Onlar sadece yeme içmeyi terk etmişlerdir.
Aynen abdest ile namaz gibi. Nasıl ki abdest namazın şartıdır amma, abdest namaz değildir. Abdestsiz namaz olmaz amma, her abdest alan da namaz kılmaz. Namaz ayrı bir ibadettir, abdest onun şartıdır.
Aynen öyle de, yeme içmeyi terk orucun şartıdır amma, yeme içmeyi terk etmek oruç değildir. Oruç en azından haramları terk etmektir. Haramları terk etmeyen oruç ibadetini yapmamış olur.
Haramları terk etmek oruç ibadetinin en azıdır. Yoksa kişi mekruh olan şeyleri de terk etmelidir. Boş şeylerden uzak durmalı ve kendisini ibadete vermelidir. Herkes kendi derecesine göre oruç tutar. Bazı büyük zatlar bir an Allah’ı anmayı unutsalar, oruçlarına zarar geldiğini düşünmüşlerdir.
Oruçlu kişi kendisine sataşanlara “ben orucum” desin, hadis-i şerifi düşünüldüğünde orucun sadece yeme içmeyi terk etmek olmadığı rahatça anlaşılır kanaatindeyim.
 …..
GÜNNÜ SÖZÜ: “Kulluğun az bir zahmetine katlanmayan başka çok zahmetlere katlanmaya mecbur olur”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder