23 Şubat 2011 Çarşamba

Erzurum farklı

Her şeyden önce belirtmek isterim ki, bizler Türkiye'nin en güzel ve en yaşanılır şehirlerinden birisinde yaşıyoruz. Konyamız her açıdan son derece güzel bir şehir. Her ne zaman diğer şehirlere gitsem Konyamız’ın ne kadar farklı ve güzel bir şehir olduğunu fark ederim ve her defasında "kıymetini bilmemiz lazım" derim. Amma Erzurum başka... Evet, bu yazımı sizlere Erzurum'dan yazıyorum. Allah cc herkesin hastalarına acil şifalar versin. Kayınpederim ani bir kalp krizi geçirmesi üzerine Erzurum'a geldik. Erzurum aynı Erzurum: Soğuk, karlı ve buzlu...Soğuk, karlı ve buzlu amma insanları da bir o kadar sıcak ve cana yakın. Özellikle cami ve cemaatler...
Konya'da ancak Ramazan aylarında görebildiğimiz o manevi hava Erzurum camilerinde normal zamanlarda yaşanıyor. Düşünebiliyor musunuz, şimdi normal bir  ikindinnamazı için camiye varıyorsunuz. İmamların nerdeyse hemen tamamı zaten hafız, ezan okununcaya kadar Kur'an okuyor, aynı bizde ramazanlarda olduğu gibi pek çok insan rahleler önlerinde onu takip ediyorlar. Bizde sadece ramazan ayında görülen bu manzara Erzurum'da her gün yaşanıyor. Camilerdeki hareketlilik ise görülmeye değer. Camiden cemaat hiç eksik olmuyor. Namaz biter bitmez cami boşalmıyor; giden gidiyor, kalanlardan bir kısmı tekrar namaza duruyor, bir kısmı alıp Kur'an okuyor, bazı yaşlılar ellerine tespihleri alıyorlar, zikir çekiyorlar ve diğer vakti bekliyor ve hakeza... Cemaat arasındaki muhabbet ve ilişkiler de çok samimi. Bakıyorsun bir yaşlı amca diğer bir yaşlının paltosunu tutup giydiriyor, kimisi diğerini çay içmeye çağırıyor ve samimi muhabbetler.
Bir de en az yüz senedir devam eden ve belki de Konya'mız da da eğer bir önderlik yapan olursa rahatlıkla yapabileceğimiz güzel bir adet var: 1001 hatim...
Evet, binbir hatim geleneği Erzurum'da en az yüz senedir devam ediyor. Camilerde yapılan ilanatları gördüm: Hatimler dağıtılmış ve bir ay içinde okunuyor.
Bir ayın sonunda en büyük cami olan Ulu Cami'de hatim duası yapılıyor ve bu duaya bütün erzurum halkı davet ediliyor. işte önümüzdeki Cuma günü cuma namazından önce bu hatim duası yapılacak. Eğer böyle güzel bir adet Konya'mızda da başlatılırsa ve sayın müftülerimiz buna önderlik ederlerse hem kendileri büyük hayır işlemiş olurlar hem de bu adet devam ettiği sürece sevap hanelerine okunan hatimlerden sevaplar gelmeye devam eder. Toplum hayatına da güzel bir katkıda bulunmuş olurlar.
Erzurum... Doğunun başkenti. Batıda yaşayan pek çok insanın gerek askerlik ve gerekse üniversitede okumak vesilesi ile bir müddet yaşadığı ve güzel hatıralar ile ayrıldığı şehir. Türkiye tarihinde ömenli olayların yaşandığı ve halen anarşinin giremediği şehir. Kötülüklere müdahale eden halkın yüzünden bozulmayan ve kötülerin barınamadığı serhat şehri, dadaşlar diyarı...
Evet, Allah cc bu şehrimizi muhafaza etsin. Bütün şerlerden korusun. Geçmişlerine rahmet, yaşayanlarına selametlikler versin. Dinimize ve vatanımıza sahip çıkma özelliklerini devam ettirsin.
Cenab-ı Hak güzel vatanımızda hepimize Allah'ın emir ve yasaklarına uyarak yaşamayı nasip etsin. Her kim ki bu gaye için çalışırsa ona yardım etsin. Dinimize düşmanlık edenleri, Allah'ın emir ve yasaklarına göre yaşamaya çalışanlara düşman olanları, bu vatanın aleyhinde çalışanları da ıslahları mümkünse ıslah etsin, ıslahları mümkün değilse müstehaklarını versin.
Hepimiz bu güzel vatanımıza sahip çıkmak zorundayız. Çünkü bu vatan bizim bu dünyada ki evimizdir. Düşmanı da pek çoktur. Hiç bir şey yapamıyorsak dua  etmeliyiz. Bu da elimizden gelir, değil mi? Dua edelim. Çünkü dua müminin silahıdır. Bu silah çok güçlüdür. Vatanımıza ve dinimize kast eden bunca düşman varken elimizdeki bu en güçlü silah olan dua silahını şimdi kullanmayıp ta ne zaman kullanacağız? Eğer bu düşmanlara karşı dua ile de karşı koymazsak ne ile karşı koyacağız?
Evet, dua silahımızın farkına varalım ve kullanalım. Düşmanlara bizim gücümüz yetmiyorsa da elbette bir yeten olacaktır. Bu dünya ve bu kainat bizim rabbimizin mülküdür ve O'nun gücü her şeye yeter. Bize düşen O'na kulluk yapmak ve O'na sığınmaktır. O bütün düşmanlarımızı yok edebilir.
Öyleyse endişeye mahal yoktur. İslam düşmanları geçici olarak galip gelseler de neticede muzaffer olacak olanlar Allah yolunda olup hakkı savunanlardır. Son sözümüz "Hasbünallahu ve niğmel vekil"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder