24 Şubat 2011 Perşembe

Sıla-i Rahim yapınız

Bolluk içinde yaşamak istiyorsanız, Sıla-i Rahim yapınız!
Kısaca akrabaları yoklamak demek olan sıla-i rahimin dinimizde çok büyük bir yeri vardır. Şu dünyada bolluk içinde, rahat bir hayat sürmek istiyorsanız mutlaka sılar-i rahim yapmalısınız. Çünkü sıla-i  rahimi terk eden rahmetten mahrum kalır. Sıkıntılardan kurtulup şöyle rahat bir hayat süremez.
Hatta peygamberimiz (sav) bir hadislerinde sıla-i rahmi kesenin içinde bulunduğu topluma rahmetin gelmeyeceğini haber vermiştir. Artık bir toplumun büyük çoğunluğu sıla-i rahimi keserse o toplumun hali nice olur, düşünün? O toplumda problemler biter mi, sıkıntılar biter mi? Acaba, şimdi bizim toplumumuzda çekilen sıkıntıların bir sebebi de bu olmasın, sakın? Evet, olabilir!
İçinde yaşadığımız bu ahir zamanda sıla-i rahimin de kesileceğini peygamberimiz (sav) haber vermiştir. Evet, günümüzde sıla-i rahim neredeyse kesilmiştir. Bunun pek çok sebebi olabilir. Sebep ne olursa olsun bu kabul edilemez. Bu ilişkileri kuvvetlendirmek için gayret etmemiz gerekir. Yoksa toplum olarak hepimiz zarar görmekten kurtulamayız. Namaz kılmayanların, içki içenlerin, faiz yiyenlerin, küs duranların ve bahusus akraba ilişkisini kesenlerin bize zararı olmuyor mu sanıyorsunuz? Onların, içinde yaşadıkları topluma çok büyük zararları vardır amma çoğu zaman biz, bu zararların onlar yüzünden başımıza geldiğini bilemiyoruz.
Peygamberimiz s.a.v. sıla-i rahim ile ilgili olarak bazı hadislerinde şöyle buyurmuşlardır:
“Sıla-i rahim yapana rahmet, bıçağın devenin hörgücüne varmasından daha çabuk gelir”
 "Kim, rızkının Allah tarafından genişletilmesini, ecelinin uzatılmasını isterse sıla-i rahim yapsın.''
 "Nesebinizden sıla-i rahim yapacaklarınızı öğrenin. Zira sıla-i rahim akrabalarda sevgi, malda bolluk, ömürde uzamadır." Tirmizi
Sıla-i rahmi kesenin duası da kabul olmaz. Dolayısıyla, şu mübarek Ramazan günlerinde oruç tutup namazlar kılıyoruz. Bu yaptığımız ibadetlerin feyiz ve bereketinden istifade edebilmemiz yine bu sıla-i rahmi yapmamıza bağlıdır. En azından ilişkileri koparmamak gerekir.
Elbette günümüzde sıla-i rahimi yapmak zorlaşmıştır. Çünkü insanlar en yakınlarından beklenmedik zararlar görmektedirler. Bu durumda ilişkiler nasıl devam edecek? Bu kolay değil, amma hiç olmazsa ilişkileri kesecek duruma gelmemelidir. İnsan akrabalarını tanır. Olabilecek sıkıntıları önceden tahmin edip ona göre davranmak gerekir. Problemleri ortaya çıkmadan önlemek, kendisi ile anlaşamadığımız akrabamızdan biraz uzak durarak ilişkileri küsecek seviyeye getirmemek gerekir. Küs durmaktansa biraz uzak durmak daha iyidir. Zira akrabalar ile küs olmak yasaktır. Bir mümin ile bile üç günden fazla küs durmak haram olursa akrabayı varın siz düşünün.
Evet, yapacağımız iş, bu yazıyı okuduktan sonra ilişkilerimizi gözden geçirmek, küs olduğumuz akrabamız var ise ne edip edip küslüğü bitirmek, uzakta olan akrabalarımız var ise bir telfonla dahi olsa hal ve hatırını sormak, yaklaşmakta olan bayramda bayramlarını tebrik etmek, yakındalar ise, onlar bize gelmese bile, bir bayram ziyaretinde bulunmaktır. Böylece ilişkilerin hiç olmazsa kopmasına fırsat verilmemelidir.
Demek, kim ömrünün uzun ve bereketli, rızkının bol ve geniş olmasını istiyorsa  sıla-i rahme devam edecek, akrabalar ile ilişkisini kesmeyecektir.
……
GÜNÜN SÖZÜ: “Azgınlaşan ve sahibini peşinden sürükleyen nefisler Ramazan-ı Şerifte sakinleştirilerek tekrar sahiplerine teslim edilirler”
















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder