19 Şubat 2011 Cumartesi

Ramazan sofraları


İnsan denen çok kıymetli varlığın binlerce cihazı, aletleri vardır. Mükemmel insan bu binler ayrı ayrı cihazlarını dinimizin emrettiği veya müsaade ettiği tarzda istikametle kullanan insandır. Bu cihazlarımızdan biride hayal duygumuzdur. Bu cihzımız sayesinde oturdığumuz yerden seneler öncesine ve seneler sonrasına seyahat eder dünyanın öbür ucuna gider hatta ahiret alemlerini gezer geliriz. Evet ey insan ! senin elinde bu ve bunun gibi binlerce paha biçilemez cihazlar var. Farkındamısın ?
Ramazan ayının gündüz vaktinde yemek ve içmek yasaktır. Çünkü o yiyecek ve içeceklerin gerçek sahibi olan Allah cc onları yemeyi mükellef olan insanlara yasaklamıştır. Bu yasağa uymayanlara ceza vardır. Yani oruç tutup tutmamak kişinin keyfine göre değildir.Eğer tutmazsa emre muhalefet ettiğinden ve yasağa uymadığından cezaya uğrar.
Şimdi biz akşama kadar bu yasağa uyarak yeme ve içmeyi akşama kadar terk ediyoruz. Akşama doğru sofralar kurulur,Allah cc ne verdiyse sofralara dizilir.Küçük büyük herkes bu sofraların etrafına yerleşir ve beklenilir.Şimdi hayalinize binin. Komşularınızda aynen sizin gibi sofralarının başında bekliyorlar. Biraz daha hayalinizi genişletin. Bütün Konya’yı düşünün. Yüzbin sofra açılmış ve etrafında yüzbinlerce insan oturmuş ve herkes bekliyor. Neyi bekliyorlar ? Evet nimetlerin hakiki sahibinin izin vermesini ve’buyrunuz’ demesini. Evet hayalen bütün Konya’nın üstüne çıkıp yüzbinlerce insanın sofralarının başında Cenab-ı Hak’kın  ‘buyrunuz’ diyerek izin vermesini beklediklerini hayalen görebilirsin.Bundan Cenab-ı Hak’kın ne kadar büyük bir ziyafet çektiğini, ne kadar zengin ve cömert olduğunu, ne kadar ikram edici olduğunu görür ve biraz daha dikkat edersen daha neler neler anlarsın.
Selahattin ALTINTAŞ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder