19 Şubat 2011 Cumartesi

Su sıkıntısı varmış!...


Elbette olacak. Sen bu suyun nasıl kullanılacağını, nasıl kullanılması gerektiğini bu insanlara öğrettin mi? Suyun toplumun ortak malı olduğunu, israf etmenin haram olduğunu öğrettin mi?
“Bir nehir kenarında bile abdest alırken israf etme” hadis-i şerifini insanların kafasına yazdın mı? “Allah c.c. israf edenleri sevmez” ayet-i kerimesini insanların kafasına nakşettin mi?
Gelin şu çocuklarımıza İslamî terbiye verelim dediğimiz zaman “aman irtica geliyor” diye yaygara koparırsan, irtica diye diye İslam’a hücum edersen gelinecek nokta budur.
Ondan sonra yetkililer nereden su bulacağız diye kara kara düşünüyorlar. Diyelim ki suyu buldun, bu defa da kullanılan atık suyu ne yapacaksın?
Evet, bu dünyada ihtiyaca yetecek kadar su da vardır, gıda da. Akıllı kullanmak şartı ile. Ancak bu dünya israf etmeye müsait değildir. İsraf edildiği takdirde ise problemler hazırdır.
Evet, evin hanımı iki-üç çamaşır için çamaşır makinesini çalıştırırsa, beş litre su ile yıkanacak bulaşığı on beş litre su ile yıkarsa, insanlar tuvalette bir litre su yetecekken on litre su harcarsa, normalde bir kova su ile yıkanıp çıkmak mümkünken herkes on kova su kullanırsa elbette sularımız yetmez ve atık sularda problem olur.
Demek problem suyun azlığından değil düzgün kullanılmamasından kaynaklanmaktadır. Öyleyse insanımızı eğitelim. Özellikle kadınlarımızı eğitelim.Çünkü musluklar onların ellerindedir. Yoksa yetkililer suyu nereden bulacaklarını şaşırır, sonra da kullanılmış suları ne yapacaklarını bilemezler.
Aslında israfımız su ile de sınırlı değildir. Öyleyse sen sadece suyu değil vaktini de, paranı da, ömrünü de israf etme. Giyimden kuşamda, yemeden içmeye, evin eşyalarına kadar her şeyde iktisatlı olmaya çalış. İsrafın zararı sadece sana değildir. Diğer insanlarla beraber, hayvanlar da, böcekler de ve hatta canlı cansız her şey senin bu israfından zarar görmektedir.   
Aslında mesele bu kadar da basit değil. Bu içinde bulunduğumuz problemlerin sadece bir parçasıdır. Amma şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki; bütün problemlerin insanımızı İslamî terbiyeden ve İslamî bir hayattan uzaklaştırmamızdan kaynaklanmaktadır.
İnsanımızda huzur bırakmayanlar, onları bunca problemlerle uğraşmak zorunda bırakanlar, İslamiyeti başta okullar olmak üzere hayatın her alanından çıkaranlar  ve halâ da bu konuda ısrar edenler!  
İnsanımızı ve toplumumuzu ne hale getirdiğinizin farkında mısınız? Bu toplum sizin eserinizdir. Gelinen noktadan ve eserinizden memnun musunuz?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder