24 Şubat 2011 Perşembe

Hangi ilim farzdır?

En çok yanıltıldığımız konulardan biride budur.Hangi ilim farz, ne kadarı kime farz, faidesiz ilimler hangi ilimlerdir, haram olan ilimler nelerdir? bilmek gerekir. Yoksa ilim farz diye ortaya çıkıp haram yollara müslümanları sevk etmek büyük bir vebaldir. Unutmayalım ki Peygamber efendimiz (s.a.v.) faidesiz ilimden Allah’a sığınmıştır.
Herkese farz olan ilimler ilm-i hal bilgileri dediğimiz ilimlerdir. Kişinin dinimize göre yapmakla mükellef olduğu şeyleri ve onlarla ilgili meseleleri öğrenmesi farzdır. Yani dinimize göre nelerin farz olduğunu öğrenmek farz olduğu gibi bu farzlarla ilgili meseleleri öğrenmekte farzdır. Namazla ilgili, oruçla ilgili, gusül ve abdestle ilgili hükümleri öğrenmek gibi.
Birde kişinin yaptığı işe göre o işle ilgili dinimizin emir ve yasaklarını bilmesi o kişiye farzdır. Mesela bir tüccarın alış verişin şartlarını, farzlarını, haramlarını bilmesinin ona  farz olması gibi.
Bazı ilimlerde vardır ki; toplumda bir kısım insanların onları öğrenmesi yeterlidir. Tıp tahsili, bilgisayar eğitimi gibi.
Şimdi durum böyle olduğu halde ‘ilim kadın-erkek her müslümana farzdır’ diyerek ortaya çıkıp, müslümanları yanıltıp, kızları açıp-saçıp, erkeklerle iç içe matematik, fizik, kimya gibi ilimleri tahsil etmeye sevk etmek din namına işlenmiş büyük bir cinayettir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder