16 Şubat 2011 Çarşamba

Kurban

Cenab-ı Hak keseceğimiz kurbanlarımızı şimdiden kabul etsin, amin. Zira kurbanın yere damlayan ilk kanı ile bütün günahlarımız af olacaktır.
Bildiğiniz gibi esas olan helal para, helal kazanç, helal lokmadır. Her çeşit haramın müslümanın hayatında yeri yoktur. Zira haram para ile hacca gitse haccı kabul olmaz, sadaka verse sevabı olmaz, kurban kesse kabul olmaz ve yediği- içtiği haram olan kişi kendisini cehenneme müstehak eder ve hakeza. Demek bize her şeyden önce helal kazanç, helal lokma lazımdır. Kişi bir lokma haram yese kırk gün duası kabul olmaz. Bunun için duamızın kabul olmasını istiyorsak öncelikle helal lokma yememiz gerekir.
Zengin olan, hür olan, mukim olan her müslümana kurban kesmek Hanefi mezhebine göre vaciptir. Diğer mezheplere göre ise terk edilmeyen bir sünnettir. Kurban kesmek üzerine vacip olan bir kişi eğer kesmezse onlar için büyük tehditler vardır.
Cenab-ı Hakk’ın kişiye kurban kesme imkanı vermesi ona büyük bir lutuftur. Elbette herkes böyle bir nimete nail olmak ister. Dünyada her zaman fakirler ve zenginler olagelmiştir. Bu gün zengin olan yarın fakir olabilir, bu gün fakir olan yarın zengin olabilir. Biz hakkımızda neyin hayırlı olduğunu bilemeyiz. Cenab-ı Hak hakkımızda neyi takdir etmişse ona razı olmamız gerekir. Zenginler kurban bayramında kurban kesip fakirlere dağıtarak bu nimete şükür ederken  fakirler de sabır edip kendilerine verilenlerle iktifa etmelidirler.
Kurban bayramı Allah’ın kullarına ziyafetidir. Onun için kurban bayramı günleri oruç tutmak yasaktır. Zenginler kurban kesecekler, fakirlere ikram edecekler. Böylece zengin-fakir herkes bayram edecektir.
Fakirin borç para ile kurban kesmesi uygun değildir. Zaten bu kurbanlar o fakirler içindir. Zenginler kesecekler, fakirlere dağıtacaklar. Amma fakir kurban kesmedi, kendisine de bir lokma et getiren olmazsa işte o zaman bayram bayram olmaktan çıkar o fakirin evi cenaze çıkmış bir ev gibi olur.
Kurban kesenler, ne olursunuz, apartmanda dahi otursanız kurban kesmeyenleri araştırın. O gün bir başkadır, illa et yenecektir. Kim olursa olsun kurban kesmeyenlere et vermede acele edin. Zira onlar sizi bekleyecekler ve onların bayramları siz onlara eti verince başlayacaktır.
Bayramınız şimdiden mübarek olsun.

Fıkıh köşesi
Soru: Kurban kesmek kimlere vaciptir?
Cevap: Kurban bayramı günlerinde havaici asliyesinden  ve borçları çıktıktan sonra nisap miktarı fazladan bir mala sahip olan herkese kurban kesmek Hanefi mezhebine göre vacip diğer mezheplere göre sünnettir.
Dinimizde herkesin malı ayrıdır. Kadının malı ayrı, kocanın malı ayrı, çocukların malları ayrı, babanın malı ayrı, ananın malı ayrı ve hakeza .. kim  nisap miktarı mala  sahip ise o zengindir. Ve kurban kesmekte ona vaciptir. Mesela kadının birçok altını olur. Koca ise evini zor geçindirmektedir. Bu durumda zengin olan kadındır, koca fakirdir. Elbette kurbanı kadın kendi parasından kesecektir. Bazen de anne baba fakir, çocuklar zengin olabilir.
“Malın ayrısı gayrısı mı olurmuş? “ ”Senin malın-benim malım neymiş “ gibi sözler İslam hukukuna göre geçersizdir. Herkesin malı ayrıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder