16 Şubat 2011 Çarşamba

Cuma günü

Cum’a mü’min’nin bayramıdır. Kaab (R.A) der ki; Allah (c.c) şehirlerden Mekke’yi, aylardan Ramazan’ı, günlerden Cum’a’yı, gecelerden Kadir gecesini faziletlendirdi.
Öyleyse her Cum’a günü bizim için diğer günlerden biraz farklı olmalıdır. Eğer ha Cum’a ha başka bir gün bizim için fark etmiyorsa, davranışlarımızda bir değişiklik ve ibadetlerimizde bir artış olmuyorsa bunda bir yanlışlık var demektir.
Öyleyse Cum’a günü bizde bir değişiklik olmalıdır. Neler yapılacağına dair bir çok hadis-i şerifler vardır. Kısaca; bu gün veya perşembeden güzelce bir temizlenmeliyiz, tırnaklarınmızı kesmeli, saçımızı-sakalımızı düzeltmeliyiz. Yapabildiğimiz kadar Kur’an okuyarak ve ibadet yaparak vaktimizi değerlendirmeliyiz. Unutmayalım ki; insan ibadet için yaratıldığından ibadetsiz insan bir hiçtir. Cum’a namazından önce güzelce bir gusül abdesti alınmalı ve bu alışkanlık haline getirilerek asla terk edilmemelidir. Temiz ve yeni elbiseler giyilerek erkenden camiye gidilmeli, cami adabına uygun olarak camide oturmalı ve hutbe dinlenmelidir. Sonrada farz olan Cum’a namazı eda edilmelidir. Bu yazdıklarımızı yapanlara büyük ecir ve mükafatlar vardır.
Değerli kardeşlerim. Günler, aylar gelir geçer. Mühim olan onları değerlendirmektir. Yoksa ahirete elimiz boş varırsak hasaretimiz büyük olur.
Vaktimiz sermayemizdir. Bu dünyanın her bir saniyesi çok kıymetlidir. Bu gerçeği ölmeden önce anlamalı ve zamanımızın kıymetini bilmeliyiz. Yoksa yarın çok geç olabilir.Herkese hayırlı Cum’a’lar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder