1 Şubat 2011 Salı

Rızık ve işçiler


Allah (c.c.) rızıkta kiminizi diğerlerine üstün tutmuştur. Üstün kılınanlar emirleri altında bulunanların rızıklarını vermezler. Oysa rızıkta hepsi eşittir.(Nahl suresi 71)
Yukarıdaki ayet-i kerime açıklamaya gerek olmayacak şekilde rızık konusundaki gerçeği ortaya koymuştur. Ancak;
Son zamanlarda yaptığım tesbitlerde zenginlerin, özellikle emirleri altında bir çok işçi çalıştıranların son derece tehlikeli bir duyguya kapıldıklarını gördüm. O’da şudur; emirleri altında çalıştırdıkları işçilere kendilerinin ekmek verdiğini yoksa onların aç kalacaklarını sanıyorlar. Bunlardan birisi yemin ederek “bu işçilere ekmek vermek namaz kılmaktan da önemlidir” diyordu.
Evet o işçi içinde bulunduğu zor şartlar yüzünden senin yanında çalışıyor ve buna mecbur oluyor. Amma biraz dikkat etsen onun çalışmaya olan ihtiyacından daha fazla senin onu çalıştırmaya ihtiyacın vardır. Ondan daha fazla sen ona muhtaçsın. Yoksa bütün o işler nasıl yapılırdı? Peki onu senin yanında çalışmaya zorlayan şartları kim hazırlıyor dersin. Allah (c.c.) O’na da biraz fazla akıl verse ve biraz fazla imkanlar verse, kolayca para kazanacak yollar gösterse senin yanında, ağır işlerde çalışır mıydı sanıyorsun? Evet bu dünya imtihan dünyasıdır ve sen onları çalıştırırken imtihan olduğun gibi onlar da senin işini yaparken imtihan oluyorlar. Fakirler ve zenginlerin olması dünyanın nizamı ve dengesi için şarttır. Kimin zengin kimin fakir olacağı ise ayarlanmıştır. Eğer zengin olduysan sakın yiğitliği kendinde sanma.
Bunun için yanınızda çalıştırdığınız işçileri hor ve hakir görmeyin, ekmeğini ben veriyorum sanmayın. Bakın yukarıdaki ayet-i kerimede açık olarak “üstün kılınanlar emirleri altında bulunanların rızıklarını vermezler” buyrulmaktadır. Senin de onlarında rızklarını Allah (c.c.) vermektedir. Sakın onları hor görerek ezmeyin. Zira nice çalışan vardır ki Allah (c.c.) katında patronundan çok üstündür.
Eğer siz onlara zulüm ederseniz onların hakkı yarın ahirette sizden mutlaka alınır, eğer onlara iyilikte bulunur, en azından haklarını verir ve zulüm etmezseniz elbette mükafatını da görürsünüz.


1 yorum: