24 Mayıs 2013 Cuma

Belalar ve hikmetleri




Bu hadisi şerifi bütün ehli iman ve Müslümanlar bilmeli hatta ezberlemelidirler zira kafirlerin ve sefahatte olanların varlık içinde yüzmesi, sahillerde tatil beldelerinde canlarının istediği gibi ve nefislerin çok hoşuna gider bir tarzda keyif sürmeleri birde bunları televizyonların ballandıra ballandıra anlatması bazan Müslümanları  teretdüde düşürüp yanlış fikirlere sapmalarına sebep olabilir.  Zira isyan edenlerin bolluk içinde refah bir hayat sürmeleri , Allah (c.c.) a itaat edenlerin ise bir çok sıkıntı içinde yaşamaları işin hikmeti bilinmediği taktirde yanlış düşüncelere sebep olabilir. Hadisi şerif şudur:
Her gün bela derki “nereye gideyim?” Allah (c.c.)  buyurur “ dost ve ehli taatime git. Seninle iyilerini imtihan ederim, sabırlarını sınar, günahlarını siler ve derecelerini yükseltirim.” Bollukta her gün “nereye gideyim?” der. Allah (c.c.) şöyle buyurur.”ehli masiyete (isyan edenlere) git. Bununla tuğyanlarını murad ederim, günahlarını katlarım. Seninle acele ederim. Nimeti dünyada veririm ve onların gafletini artırırım. Ravi : Hz. Enes Kaynak : Ramuz el ehadis c.2 sh.517
            İşte gerçek budur. Ehli isyanın varlık içinde yüzdüklerine ve nefislerinin istediği gibi keyf ettiklerine bakıp ta “yoksa Allah (c.c.) onlarımı daha çok seviyor, zira nimetleri hep onlara veriyor” diye aklına gelmesin. Sen bile sana itaat eden evladını mı yoksa isyan eden evladını mı daha çok seversin? Elbette itaat edeni seversin. Öyleyse şüphesiz Allah (c.c.) ta kendisine itaat edenleri sever.
            Bunun için birçok şeyin görünüşüne bakıp ta aldanma onun öyle olmasının bir değil birçok hikmeti vardır. Allah (c.c.) ne yaparsa güzel yapar de onun işine karışma. Bu mülk onundur. Bu kullar onun kullarıdır. Bu dünya onundur. Bütün her şeyin dizgini de onun elindedir. O demeden sinek kanat çırpamaz. Ağaçtan bir tek yaprak düşemez. Bir tek insan ölemez. Kimse  sana iyilik veya kötülük yapamaz. Öyleyse O’ndan kork , O’ndan iste,O' na yalvar, O' na sığın vesselam.
            Konumuzla ilgili şu ayeti kerimeleri bilmekte fayda vardır.
  • Biz onlara ancak günahları çoğalsın diye mühlet veriyoruz. Küçültücü azap onlaradır. (al-i imran 178)
  • İnkar edenlerin diyar diyar gezip refah içinde dolaşması sakın ey Muhammed seni aldatmasın. Az bir faydalanmadan sonra onların varacakları yer cehennemdir. O ne kötü duraktır.(al-i imran 196-197)
  • Melekler inkar edenlerin yüzlerine ve sırtlarına vurarak” yakıcı azabı tadın, bu kendi ellerinizle yaptığınızın karşılığıdır” diyerek canlarını alırken bir görseydin. Yoksa Allah (c.c.) kullarına asla zulum etmez. (enfal 50-51)
  • “Rabbimiz , biz yöneticilerimize ve büyüklerimize itaat etmiştik fakat onlar bizi yoldan saptırdılar. Rabbimiz, onlara iki kat azap ver. Onları büyük bir lanete uğrat” derler.(ahzap 67-68)
Ayet ve hadislerde  belirtilen korkunç azaplara düşmemek için Allah (c.c.) ve Resulüne itaat etmeli, farzları yapmayan bahusus beş vakit namazı kılmayan ve haramları teşvik edip işleyenlerin yollarını terk etmeliyiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder