28 Mayıs 2013 Salı

İktisad



Bildiğiniz gibi ahir zaman fitnesinin tam ortasında yaşıyoruz.Bu fitne o kadar dehşetlidir ki; Ümmet-i Muhammed 1400 senedir bu fitneden Allah’a sığınmıştır.Peygamberimiz SAV ‘ahir zamanda açlık büyük rol oynayacak’ diyerek günümüzün en büyük meselelerinden olan geçim sıkıntısına dikkat çekmiş ve israf edenlerin geçim sıkıntısı çekeceklerini ve dolayısıyla ahir zaman fitnesine düşeceklerini haber vermiştir.Evet bugün ekser insanların belki en büyük meseleleri geçim sıkıntısıdır. Bu insanı o kadar meşgul ediyor ki adeta diğer meseleler ikinci üçüncü derecede kalıyor.Çocuklar bile dünyayı elde edeceğiz diye daha ilk okul çağında koşuşturmaya başlıyorlar.
Madem geçim sıkıntısı bu gün çok önemli bir mesele olmuş, ve madem geçim sıkıntısına düşen bu ahir zaman fitnesine düşmekten kurtulamıyor.Öyleyse buna bir çare bulmalıdır ki ebedi hayatı kazanmak için dünyaya gelen insan o çok önemli işlerine bakabilsin.Bunun da çaresini gene peygamberimiz SAV’den öğrenelim.’iktisat eden aile meşakkat ve belasını çok çekmez’. Evet çare iktisat ve kanaattir. İktisat edenler büyük bereket görürler ve geçimleri kolay olur. Zaruri olmayan şeylere paramızı harcamazsak ve ihtiyacımız olan şeyleride en ucuz yoldan temin edersek iktisat etmiş oluruz. İmkanı iyi olanların daha iyi bir hayat yaşamalarına karışmakta doğru değildir.
Geçim sıkıntısını her zaman geliri az olanlar çekmez. Çok kazananlarda geçim sıkıntısı çekebilirler. Sebebi israftır, yerli yersiz harcamaktır. Yersiz para harcayanların şeytanların kardeşleri olduğu ayet ile bildirilmiştir.Öyleyse ben çalıştım, ben kazandım, istediğim gibi harcarım diyemezsin.
Ahir zaman fitnesine düşmemek için, rahat ve huzurlu bir hayat sürmek için iktisat edelim, kanaat edelim, başkaların elindekine gözümüzü dikmeyelim, imkanlarımız olsa dahi israftan kaçınalım, fakirlerin zenginlerden beşyüz sene önce Cennete gireceklerinide hatırlayarak sabır içinde şükür edelim.
Selahattin ALTINTAŞ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder