28 Mayıs 2013 Salı

Yaşlılarımız..




Yaşlıları görünce, hele piri fani olursa ne düşünürsünüz?
Ben, yavaş yavaş yaşlılar sınıfının arasına giriyorum. Dolayısıyla  onların halini de anlamaya başlıyorum. Evet, şimdi anlıyorum ki, meğer onlar yaşlı değilmiş, onların sadece vücutları yaşlanıyormuş. Bunu anladım.
 Şimdi bir parkta, bir yolda çok yaşlı bir adam görseniz onun dünyadan geçmiş, zavallı birisi olduğunu düşünürsünüz. Hatta onunla konuşurken onu çok yaşlı bir adam yerine koyarak konuşursunuz. Halbuki düşünmezsiniz ki; o yaşlı vücudun içinde, aynı sizin gibi diri ve dinç ve asla sizden farklı olmayan bir insan vardır.
Aslında biz, bu vücut değiliz. İçinde yaşadığımız bu vücut ne kadar yaşlanırsa yaşlansın bizi etkilemez. Biz, yani eskilerin gönül dediği ruhumuz asla yaşlanmaz, belki de gün geçtikçe gençleşir. Bu ruh, ebedi alemden gelmiş ve gene ebedi aleme gidecektir. Bu yüzden, ruhumuz için bu dünya hayatındaki elli sene-yüz sene göz açıp yummak kadar bile değildir.
Öyleyse siz siz olun, yaşlıları asla yaşlı görmeyin. Onların içinde de aynı sizin gibi genç ve dinamik bir kişi olduğunu unutmayın.
Vücudun yaşlanması ile ruhun genç kalmasının sebebi şudur: Ruh ebedi alemden bu dünyaya gelirken bu dünyadan istifade edebilmesi için ona uygun cihazlarla donatılmış bir vücut verilir. Vücut ruhun bu dünyadaki bineğidir. Dolayısıyla vücut bu alemden olduğu halde, ruh ebedi alemdendir. Dolayısıyla her ikisi de kendi alemlerinin kanunlarına tabidirler. Bu dünyada her şey fanidir ve doğma büyüme ve ölme kanununa tabidir. İşte ölüm budur. Doğma, büyüme ve ölme kanununa tabi olan vücudumuz gün gelir ölür. Kanun bu. Amma ruh için durum farklıdır. Bu yüzden vücut ölünce ruhumuz bu yükten kurtulur ve kendi alemine gider. Yani kişi ölünce ruhu  da ölmez. Ölen vücuttur. Onun için topraktan gelen vücut gene toprağa döner, ruh ta kendi alemine. Döner amma artık değeri ve göreceği muamele hep dünyada iken yaptığı hareketlere göre olur. İman edip Salih amel işlemiş ise ne alâ, kurtulur ve ebedi ve hayâl dahi edilemeyecek bir saadete kavuşur. Eğer hayatını irtica!... diye diye islam’a ve Müslümanlara hücum ederek geçirdi ise vay haline… Hayâl dahi edilemeyecek azaplar onları beklemektedir.
Rabbim bizleri muhafaza etsin, amin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder