28 Mayıs 2013 Salı

Sünnetçiler dikkat!..



Okulların kapanması ile sünnet sezonuna girmiş bulunuyoruz. Her yıl olduğu gibi bu sene de sırası gelen binlerce çocuk erkekliğe ilk adımı atacak ve sünnet olacak. Çocukların ve ailelerinin bu güzel günlerinin mutlu bir şekilde sonuçlanması için yapılması gereken şeyler vardır. Aksi takdirde her yıl yaşanan bazı acı hadiselerin bu senede yaşanması kaçınılmazdır.
Bu yazıyı 26 yılı aşkın bir zamandır sünnet yapan ve Konya’mızda bu alanda söz sahibi olan birisi olarak yazıyorum. Geçmiş yıllarda sünnet konusunda yaşanan bir çok acı olayı inceledim. Bu sıkıntıların çekilmesinde baş sorumluların sünnetçiler olduğunu gördüm. Yanlış anlaşılmasın; sünnetçi dedimse sadece sağlık memurları aklınıza gelmesin, bu işte uzmanlaşmadan sünnet yapan doktorlar, hatta bazı cerrahlar da dahildir.
Her yıl çeşitli vesilelerle basında çıkan yazı ve röportajlarımda ekseriyetle sünnet yaptıracak aileleri ikaz ederdim. Şimdi anlıyorum ki; eğer sünnetçiler düzgün ve güzel bir şekilde sünnet yapsalar bu sıkıntılar çekilmez. Demek problem işini güzel yapamayan sünnetçilerden kaynaklanmaktadır. Bu yüzden bu yazımda özellikle sünnetçilere hitap ediyorum.
Allah cc işini güzel yapanları sever. Kim olursa olsun ve ne işi yaparsa yapsın herkes işini güzel yapmalıdır. Zira önemsiz iş olmadığı gibi senin işini güzel yapmana da herkesin ihtiyacı vardır. Çünkü, yarım yapalak yapılan bir iş neticede birilerin başını ağrıtacaktır. Özellikle sünnet gibi kişinin hayatını ömür boyu etkileyecek işlerde çok daha dikkatli olunmalıdır.
Sünneti yapanın doktor, cerrah veya sağlık memuru olması fark etmez. Mühim olan sünneti yapan kişinin bu işte ehil olması, bu alanda uzmanlaşmış olmasıdır. Çünkü, sünnet yapmak başlı başına bir uzmanlık işidir. Kişi bu alanda kendisini yetiştirmiş olmalıdır. Zira,  cerrahların dahi yapmış olduğu birçok hatalı sünnetlere şahit olmuş bir kişiyim. Bunun için önce sünneti yapacak olan kişi, yetkili olsa bile, eğer bu konuda yeterli deneyime sahip değilse başına geçmemelidir. Çünkü, karşınızdaki çocuğun hayatı söz konusudur.
Sünnette düzgün ve ölçülü kesmek en önemli meseledir. Bütün dikkat burada toplanmalıdır. ‘Kırk defa ölç bir defa kes’ atasözü unutulmamalıdır. Zira geriye dönüş ve telafi mümkün değildir. Vatandaşın ne diyeceği çok önemli değildir. Bu yüzden fazla kalmış denmesinden korkarak aşırı kesmemelidir. Zira en fazla hata aşırı keserek yapılmaktadır. Biraz bol kesilmiş sünnetler en ideal olanıdır. Çünkü çocuk büyüyünce zaten bu bolluk kaybolacaktır ve kişi ömür boyu rahat edecektir.
Uyuştururken aşırı ilaç kullanmamalıdır. Ortalama yedi yaş civarı bir çocukta 1cc jetokain yeterlidir. Daha küçük çocuklarda miktar azaltılmalı, büyük çocuklarda bir miktar artırılmalıdır. Acı olursa kötü reklam olur endişesi ile aşırı dozda uyuşturucu vermekten kaçınmalıdır. Çocuk söz anlayacak durumda ise sünnet kısaca anlatılıp psikolojik olarak sünnete hazırlanmalıdır. Steril çalışmak önemlidir.
Elbette sünnet yaptıracak ailelere de düşen görevler vardır. Onların en önemli işleri;  işi bilen, bu alanda uzmanlaşmış bir sünnetçi bulmaktır. Bu konuda araştırma yapmalıdırlar. Çocuklarını uzman bir sünnetçiye teslim ettikten sonra işin önemli bir bölümü bitmiş demektir. Bu işte uzmanlaşmamış bir kişiye asla çocuğunuzu teslim etmeyiniz. Hele sünneti kimin yapacağı belli olmayan organizasyonlara asla çocuğunuzu götürmeyiniz.
Sünnet için en uygun yaş yedi yaş civarıdır. 5-10 yaş arası uygundur. En uygun olmayan yaş 3 yaş civarıdır. Ancak mecbur kalınırsa sünnet her yaşta yapılabilir.
Sünnet olacak çocuklar güzel ve tatlı sözlerle psikolojik olarak sünnete hazırlanmalıdır. Özellikle çocuğun en yakınları tarafından korkutulmasına fırsat verilmemelidir. Bu korkutulan çocuklar sünnet esnasında sıkıntı çekmektedirler.
Çocuğunuz çişini aşağı doğru yapıyorsa sünnet yapmaya karar vermeden önce mutlaka sünnetçiye gösteriniz. Zira bu çocukların sünnet yerine ameliyat olmaları gerekebilir.
Çocuğunuzun kalp, böbrek ve herhangi bir kan hastalığı var ise önceden sünnetçiye haber veriniz.
Sünnet konusunda daha fazla bilgi almak isterseniz internetten aşağıda adresini verdiğim veb sitemizi tık’layınız.
sunnetci.blogspot.com   Bu adresten her zaman sünnet bilgilerine ulaşabilirsiniz.
Sünnetçi meslektaşlarıma kolaylıklar ve sünnet olacak yavrularımıza şimdiden acil şifalar dilerim.
         

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder