28 Mayıs 2013 Salı

İnsanlar üç guruptur





1. Ehl-i dünya    2. Ehl-i ukba  3. Ehlullah

Ehl-i dünya olanlar dünyayı elde etmek için çalışanlardır. Ahiret düşüncesi taşımazlar. Helal haram bilmezler. Menfaati, zevki nerede ise oraya yönelir. Menfaati var mı,  yok mu ? ona bakar.Ehl-i ukba ise ahiretteki kâr ve zararını düşünür.Kendisine ahirette menfaati olacak şeyleri zorda olsa yapar. Hoşuna gitse bile kendisine ahirette zararı dokunacak şeyleri yapmaz. Ehlullah ise; dünya ve ahiret menfaatleri peşinde değildir. Onun için önemli olan Allah’ın rızasını kazanmaktır. Oda hareketlerinde hep O’nun rızasının olup olmadığını düşünür. Allah’ın razı olacağı şeyleri yapar, razı olmayacağı şeylerden kaçınır.
Allah cc bizim kendi rızasına uygun hareket etmemizi ister. Boş ve fani olan dünyanın peşinden koşmamızı istemez. Bunun için ehl-i dünyanın hali perişandır. Ne kadar dünyayı elde etse de sıkıntılardan kurtulamaz. Dünyada da ahrette de perişan olur.Ehl-i ukba ise dünyanın peşinde koşmadığı için rahat eder. Dünyada rahat ettiği gibi ahirettede rahat eder.Dünya ve ahiretin peşinde koşmayan,sadece rıza-ı ilahiyi esas maksat yapan Ehlullah ise dünyada en çok zevki o eder, ahirettede en çok keyfi o eder. Ayrıca Cenab-ı Hak’kın rızasını kazanmak o kadar kıymetli ve o kadar zevklidir ki bildiğimiz zevklerle onu kıyas etmek mümkün değildir.
Gariptir ki ehl-i dünya dünyada ve ahirette perişan olduğu halde insanların çoğu bu guruba yönelmiştir. En az olan gurup ise en kıymetli olmasına rağmen Ehlullah olan guruptur.Şimdi biz kendimize bakalım. Söyle bakalım. Sen hangi guruptasın ?
Selahattin ALTINTAŞ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder