22 Mayıs 2013 Çarşamba

Hacca gideceklere…





Allah (c.c.) bu kutsal yolculuğa çıkacak ve farz olan hac ibadetini yapacak kardeşlerimize kolaylıklar versin ve yapacakları ibadetleri ve bahusus dualarını kabul etsin. Onlarda bu fırsatı ganimet bilerek, orada bu milleti temsil ettiklerinin şuurunda olarak duada buradaki mü’min ve Müslümanları da unutmasınlar.
Bu kardeşlerimiz bu yolculukta bir çok sıkıntıya uğrayacaklarını peşinen kabul etmeli ve bilmelidirler. Yolculuk uçak ile de olsa, hatta orada kaldığınız oteller Harameyne yakın da olsa illa bir çok sıkıntı sizi bulacaktır. Bu sıkıntılar hem bir imtihan hem de günahlara keffarettir. Hacıveys Zade Hocamıza zamanında hacca gidecek birisi ne götürmesini tavsiye ettiğini sormuş. Hoca efendi “ heybenin bir gözüne para, diğer gözüne sabır koy” buyurmuş. Gerçekten de hacca gideceklere son derece kısa ve anlamlı bir tavsiye. Orada “bu da olur mu?” diyeceğiniz bir çok olayla karşılaşırsınız. Hiç şaşırmayın. Onlarla çok da ilgilenmeyin. Siz işinize bakın. Ömrünüzde bir defa oralara gitmek nasip olmuş. Siz ibadet ve taatinizle meşgul olun.
Bir aylık hac döneminde sıhhatli olmak, sıhhatinizi muhafaza etmek ve bunun için yeme içmenizden istirahatinize kadar her şeyinize çok dikkat etmeniz gerekir. Çünkü bu ibadet aynı zamanda beden ile yapılan bir ibadettir. Bunun için sıhhatli olmak son derecede önemlidir. Oradaki hayat şartları buradan çok farklı olduğu için çok dikkatli olmak gerekir. Özellikle soğuk sular ve klimaların dikkatsiz kullanılması hemen hastalanmaya sebep olabilir.
Çok ihtiyaç duyacağınız bir şey de hiç olmazsa bir’den yüz’e kadar olan Arapça rakamları ezberlemenizdir. İster istemez alış veriş yapacaksınız. Cidde hava alanına iner inmez bu rakamlara ihtiyacınız olacak. Yarım saatınızı ayırsanız ezberlersiniz.
Burada neye ihtiyacınız oluyorsa orada da aynı şeylere ihtiyacınız olacaktır. Bir ay değil mi nasıl olsa geçer demeyin. Havlunuzdan çayınıza hatta elektrikli çaydanlıklara kadar, zeytinden peynire yiyecek-içecek bir çok şeyi götürmeniz menfaatiniz icabıdır. Ancak orada ihtiyacınız olan hemen her şeyi çarşıda pazarda bulabilirsiniz. Yok yok.
Peygamberimiz bu badete “ Yarabbi ! onu bana kolaylaştır ve onu benden kabul et” diyerek niyet etmişlerdir.
 Biz’de bu ibadete niyet eden kardeşlerimize kolaylıklar diliyoruz, Allah (c.c.) hayırlı yolculuklar versin, ibadetlerinizi ve haccınızı kabul etsin, bizleri de duada unutmayın. Allah (c.c.) güle güle gidip çolunuza çocuğunuza, malınıza mülkünüze güle güle kavuşmanızı nasip etsin, amin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder