28 Mayıs 2013 Salı

İtikaf günleri yaklaşıyor




Malum, Ramazan ayının son on günü dünyadan tamamen elini çekip, bir camiye kapanarak kendini tamamen ibadete vermeye itikaf deniyor.
Peygamberimiz s.a.v her Ramazan mutlaka itikafa girerdi. Eğer bu sene herhangi bir sebepten dolayı itikafa girememiş ise, ertesi sene yirmi gün itikafa girer ve giremediği yılı telafi ederdi. Demek, itikaf müekked bir sünnet olup, Peygamberimiz s.a.v.’in terk etmediği bir ibadettir.
Dolayısıyla sünnet-i kifaye olan bu ibadeti toplumda hiç olmazsa bazı müminler yerine getirmelidir ki.. diğer müminler vebalden kurtulsunlar. Eğer şu şehirde bir tek kişi bile bu sünneti yerine getirmezse hepimiz mesul oluruz. Bu yüzden bu konuda müftülüklere görev düşmektedir. İtikaf teşvik edilmelidir. Bu işte ehil olan bazı hocalarımızın nezaretinde itikaf yapılması sağlanmalıdır. İtikafa girmek isteyenlere yardımcı olunmalı, bu iş için bazı camiler hazırlanmalı ve hem bu sünnet ihya edilmeli, hem de sünnet-i kifayenin terki dolayısıyla bütün müminlerin vebal altında kalması önlenmelidir. Umarım müftülüğümüzün bu konuda bir çalışması vardır.
Peygamberimiz s.a.v. terk etmeden her sene itikafa girdiğine göre, bundan bizim çıkaracağımız ders şudur: İnsan ibadet ve kulluk için yaratılmış ve ebedi hayatı kazanmak için şu dünyada geçici olarak bulunmaktadır. Ancak içinde bulunduğumuz şartlar insanı fazlası ile meşgul etmekte, hatta yaratılış gayesinden uzaklaştırmaktadır. Yıl on iki ay dünyaya koşan insan, Ramazan ayının gelmesi ile bir nebze olsun ibadete yönelmektedir. Ramazan ayının son on gününde ise içinde Kadir gecesini bulunduğundan bir gecede bir ömürde kazanılamayacak sevabı kazanmak mümkündür. Kadir gecesini son on günde aramak gerektiğinden, son on gün artık tamamen dünya işlerini bırakıp, kendini ahirete vermek gereken bir zamandır. Her işimizde işin en doğrusunu bize ders veren ve bizzat kendisi tatbik ederek gösteren  peygamberimiz s.a.v. bu meselede de bize en doğru olan hareketi itikafa girerek göstermiştir.
Evet, şu dünyada geçici olarak bulunan ve her an ahiret yolculuğuna çıkmak ihtimâli olan bizler, ahiretimizde akıl almaz faydaları olacak Ramazan ayının son on gününü elimizden geliyorsa itikafa girerek ve kendimizi tamamen dünyadan çekerek geçirmeli, ahirete yönelerek kendimizi tamamen ibadete vermeliyiz.
Evet, dünyanın az bir menfaati için bir çok zahmetlere katlanan bizler, ahiretin büyük menfaatleri için de bazı zahmetlere katlanmalıyız. Ramazan’ın son on gününü mümkünse, yapabiliyorsak itikafa girmeli, yapamıyorsak yine de elimizden geldiği kadar dünya işlerini bırakmalı yada en aza indirerek ibadet ve taate yönelmeliyiz. Evet, yapılacak doğru hareket budur, sünnet olan da budur.
……..
GÜNÜN SÖZÜ: “Kısacık dünya hayatındaki rahatın için bu kadar zahmetlere katlanıyorsun da, niçin ebedi hayatındaki rahatın için az bir zahmete katlanmıyorsun?”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder