28 Mayıs 2013 Salı

Haramlar oruçta hayır bırakmaz!




Elbette oruç yeme-içmeyi terk ve cinsi münasebetten uzak durmak ile tutulur. Bu, orucun şartı olmakla beraber bazı başka şartlar da vardır. Bunların başında haramları terk etmek gelir. Peygamberimiz (sav) yalan söylemeyi bırakmadan oruç tutanların ellerine aç ve susuzluktan başka bir şeyin geçmeyeceğini haber vermiştir. Başka bir hadislerinde de haramları terk etmeyenlerin böyle olduklarını bildirmiştir.
Demek yeme içmeyi terk ederek oruç tutacağız amma bu orucun oruç olabilmesi, ahirette onun sevabına nail olabilmemiz ve onun feyiz ve bereketinden istifade edebilmemiz ancak haramları terk etmemiz ile mümkündür.
Bir hadis-i şerifte peygamberimiz (sav) şöyle buyurmuştur:
Şu beş şey, oruç ve abdestte hayır bırakmaz:
1- Yalan,
2- Gıybet,
3- Söz taşımak,
4- Harama bakmak,
5- Yalan yere yemin. (Deylemi)
Haramları terk etmek her zaman mühim ve lazım iken, ramazan ayında özellikle oruçlu olduğumuz vakitte şarttır. Çünkü orucumuzun oruç olabilmesi bu şarta bağlıdır. Dolayısıyla orucumuzu ifsat edecek, sevabından mahrum edecek hareketlerden şiddetle kaçınmalıyız.
Özellikle günümüzde haramlar almış başını gitmiştir. Açık saçıklığın çok yaygın olması adeta harama nazardan kurtulmayı imkansız hale getirmiştir. Bu durumda hiç olmazsa elimizden geleni yaparsak ve bu günahlara düşecek ortamlardan elimizden geldiği kadar uzak  durursak inşallah oruçlarımız makbul olur.
Haramın çok çeşitleri vardır. Bunların başında haram yemek gelir. Maalesef günümüzde faiz ile iştigal ve çeşitli sebepler ile haram lokma çoğalmıştır. Haram yemek her şeyi mahvetmek için yeterlidir. Bunun için “ibadetin onda dokuzu helal lokmadır” denmiştir. Öyleyse haram lokmadan şiddetle kaçınmak gerekir.
Dil ile işlenen haramlar ve bu şekilde konuşanları dinleyerek haramlara girmek günümüzde yaygın hale gelmiştir. Özellikle komedi adı altında çok haramlara girilmektedir. Peygamberimiz (sav) insanları güldürmek için konuşanlara: “Yazıklar olsun o kimseye ki insanları güldürmek için konuşur” diyerek ikaz etmiştir. Komedinin çok yaygınlaştığı günümüzde bu hadis kulaklara küpe olmalıdır. Çünkü onları seyretmenin onların günahına ortak olmak olduğu açıktır.
Kısaca haramın her türlüsünden kaçınmalıyız. Haramları terk etmeden ibadetlerimizden hayır göremeyiz. Nelerin haram olduğu ise dinimizin anlatıldığı kitaplarda uzun uzun açıklanmıştır. En azından büyük günahlardan elimizden geldiği kadar kaçınırsak inşallah küçüklerini de Allah cc affeder.
………..
GÜNÜN SÖZÜ; “Neyin doğru, neyin yanlış olduğu Kur’an ile anlaşılır. Bu günkü fikir karışıklığının sebebi Kur’an’ın ölçü olarak alınmamasıdır.”






 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder