25 Mayıs 2013 Cumartesi

Önce namaz ve sonra diğer farzlar…




Allah cc önce beş vakit namazı kılmamızı, sonra da diğer farzları yapmamızı ve yasaklarından kaçmamızı istiyor.
Önce bize, gitmekte olduğumuz ahiret hayatında Cehennem ve diğer azaplardan kurtulma fikri lazımdır. Aklı fikri dünya olanlar nasihatlere kulaklarını tıkarlar. Bu yüzden, bizim yazılardan istifade edebilmek için biraz da aklınızın ahirette olması gerekir.
Ahirette sağlam bir iman olmadan kurtulmak mümkün değildir. Daha sonra amellerden sorulacağız. Amel olarak ta çok hadislerle sabittir ki, ilk olarak namazdan sorulacağız. Dinimizde farz olan dört ana ibadet vardır. Hatta bunlarda üçünü kişi yapsa, birini yapmasa kurtulamaz. Bunlar: namaz, oruç, hac ve zekattır. Bu yüzden bu dört ameli yapmak noktasında en küçük bir gevşeklik göstermemelidir. Mutlaka, hiç tereddütsüz ve hemen yapmak gerekir. Daha doğrusu bir şey farz mı? Yani, onu Allah mı emretmiş? ‘Acaba yapsam mı?’ gibi bir düşünce aklımıza gelmemelidir.
Bir şeyi Allah mı yasaklamış, yani dinimizde  bir şey haram olarak mı bildirilmiş, hemen ve tereddütsüz terk etmelidir. ‘Acaba terk etsem mi’ gibi bir düşünce veya ‘o ne der, bu ne der’ diye düşünmemelidir. Daha doğrusu onu terk etmek için tereddüt geçirmemek lazımdır. Hiçbir şey sizi onu terk etmekten alıkoymamalıdır. Yıllardır yaptığım incelemeler, okuduğum kitaplar, dinlediğim vaazlardan çıkardığım sonuç budur: Farzları hemen yapmak ve haramları en küçük bir etki altında kalmadan hemen terk etmek. Kısaca ahirette kurtuluşun yolu bu olduğu gibi şu dünyada da insanca ve şerefinle yaşanmanın yolu da budur. Çünkü sen, Allah’a isyan edersen onun mülkünde izzetle ve şerefle yaşayamazsın. Unutma!.. Bizim izzetle, şerefle yaşamamız Allah’ın elindedir ve o ancak O, kendisine itaat edenleri izzetle yaşatır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder