28 Mayıs 2013 Salı

Oruç sabrı öğretir



En çok ihtiyacımız olan şeylerden birisi de sabırdır. Sabır ise sıkıntı çekmek ile elde edilir. Özellikle bu ahir zamanda kurtuluşa erebilmek için sabırlı olmaya çok ihtiyacımız vardır.
Sabır ise öyle kolay elde edilemez. Şu kadarını söyleyelim ki sabır Rabbimizin güzel isimlerindendir. İnsanların içinde ise en sabırlı olan peygamberimiz(sav)’dir. Demek, ne kadar sabırlı bir kişi isek o kadar olgun bir adamız demektir. Tanıdığınız tanımadığınız bütün büyük zatların ortak özellikleri sabırlı oluşlarıdır. Siz hiç etrafına bağırıp çağıran büyük zat gördünüz mü?
Kişinin ne kadar sabırlı olduğu ise karşılaştığı zorluklar ile ortaya çıkar. Bu durumda, demek ki en çok sıkıntıyı peygamberimiz (sav) çekmiştir ki en sabırlı insanın o olduğu anlaşılsın. Demek, buradan anlaşıldığına göre en çok sıkıntıyı da en büyük zatlar, özellikle peygamberler çekerler ve çekmişlerdir. Onların içinde de en çok sıkıntıyı bizim peygamberimiz (sav) çekmiş ve sabrederek Rabbimizin “Es Sabur” ismine en güzel bir şekilde ayine olmuştur.
Buradan çıkacak bir sonuç ta şudur: En küçük bir şey karşısında parlayanlar, bağırıp çağıranlar küçük insanlardır. Dünyevi makamı ne kadar büyük olursa olsun, küçük bir şeye hemen bağırıp çağırarak karşılık verenler hakikatte küçük adamlardır.
Buradan çıkacak başka bir sonuç ise, nasıl ki ilk okul öğrencisinin imtihanı başka, üniversite öğrencisinin imtihanı başkadır. Soruları da durumlarına göredir. İşte insan manevi olarak terakki ettikçe soruları zorlaşacak, yani karşılaştığı sıkıntıları artacaktır. Her bir imtihanı geçtiğinde daha zoru ile karşılaşacaktır. Dayanabildiği son noktaya kadar bu böyle devam eder. En son başaramadığı sıkıntıda kalacak ve derecesi de yarın ahirette buna göre olacaktır.
Demek ki hepimiz her gün değişik olaylar ile sınanmakta ve sabrımız ölçülmektedir. Madem sabır meselesi bu kadar önemlidir ve madem sabır etmek sıkıntı çekmekle elde edilir; insanda durduk yerde sıkıntıya kendisini atmaz. Bu durumda sabretmeyi nasıl öğrenecektir?
Sabır etmeye alıştıran en güzel şeylerden birisi oruç tutmaktır. Oruç tutmak, özellikle imkanları geniş olan insanlar için kolay değildir. Hele şimdilerde olduğu gibi bu oruç günleri sıcak ve uzun yaz günleri olursa...
İşte, farz olan ramazan orucunu tutan kişi 15-20 saat civarında aç ve susuz kalır ki buna dayanmak kolay değildir. Kişi en yüksek makamda da olsa, dünyanın en zengin kişisi de olsa uzun süren bu açlık ve susuzluğa katlanarak bir çeşit sabır antremanı yapar ve sabretmeyi öğrenir. Bir ay boyunca sabretmeyi öğrenen kişi ramazandan sonraki günlerde de karşılaşacağı sıkıntılara sabretme kabiliyetini kazanır.
Ekseri kavga ve dövüşlerin, hatta pek çok cinayetin bu sabırsızlık yüzünden çıktığı ve kişilerin dünya ve ahiretlerini mahvettikleri düşünülürse bu sabretme özelliğinin ne kadar kıymetli ve önemli olduğu anlaşılır. Eğer cinayet işleyenler bir dakika sabredebilselerdi bu cinayetlerin büyük çoğunluğu işlenmezdi.
Öyleyse oruçlarımızın bu özelliğinden de istifade edip sabretmeyi orucumuz sayesinde öğrenelim, ramazandan sonra daha sabırlı bir hayat sürelim, dünya ve ahiretimizi perişan etmeyelim, inşallah.
…..
GÜNÜN SÖZÜ: “Sabırsız insan frensiz araba gibidir. Nerede kaza yapacağı belli olmaz.”

1 yorum:

  1. Playtech to spin off US casino business in $2 bln
    The 영주 출장샵 online gambling company was acquired in the U.S. 익산 출장샵 by two 양주 출장마사지 leading names in April as part 의왕 출장샵 of 평택 출장샵 a deal that

    YanıtlaSil