25 Mayıs 2013 Cumartesi

Mü’minler kardeştir



 
Bu dünyada gerçekler o kadar açık ki adeta onları görmemek için gözlerinizi yummanız gerekiyor.
Herkesin ezbere bildiği ayet-i kerimede Rabbimiz “mü’minler ancak kardeştirler” buyurmuştur. Öyleyse mesele bitmiştir. İş bizim bunu anlamamıza ve gereğini yapmamıza kalmıştır. Rabbimiz bizi böyle birbirimize bağlamış, peygamberimiz s.a.v.’de “ iman etmedikçe Cennete giremezsiniz, birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olmazsınız” buyurmuştur. Bu konu ile ilgili daha bir çok ayet ve hadis-i şerifler de vardır.
Öyleyse bize düşen bu meselenin ne kadar önemli ve ciddi olduğunu anlamak ve ona göre hareket etmektir.
Şimdi söyleyin; bugün biz mü’minler olarak bu şuurda mıyız? Birbirimize bu ayet ve hadislerde emredildiği gibi muamele edebiliyor muyuz? Birbirimizi gerçekten sevip sayıyor muyuz? Gerekli saygı ve hürmeti gösteriyor muyuz? Birbirimizin sıkıntılı günlerinde  yardıma koşuyor muyuz? Onlar hastalanınca ziyaretlerine gidiyor muyuz? Bir hal hatır sormak için bile olsa onları arayıp  soruyor muyuz? Yoksa komşumuz bir Müslüman ölünce ancak dışarıya kokular çıkınca mı haberimiz oluyor? Komşumuz Müslüman kardeşimiz aç mı, tok mu, hasta mı haberimiz olmuyor mu? Gerçek şu ki; bizler İslamiyet’ten uzaklaştırıldığımız ve çocuklarımızı da İslam’a göre yetiştiremediğimiz için ve maalesef Avrupaî bir hayat tarzı yavaş yavaş bize empoze edildiği için bu duruma düştük.
Eğer bizler dinimizin emrettiği tarzda bir birimizi kardeş bilsek ve ona göre hareket etsek, birbirimizi sevsek saysak, karşılaşınca selam versek, arada bir ziyaret etsek ne kaybederiz? Birbirimize yardım etsek, en azından kötülük yapmasak olmaz mı?
Şimdi sen diyeceksin ki biz öz kardeşimizle bile iyi geçinmiyoruz, ona kardeşliğin gerektirdiği gibi davranmıyoruz, hatta çoğumuz kardeşiyle konuşmuyor bile. Evet, bu durumda de denir ki? Ana- baba kardeş ilişkileri bozulmuşsa, akrabalık bağları koparılmışsa, komşular birbirlerini tanımaz hale gelmişse, toplumu meydana getiren mü’minler kardeşlik şuurundan uzaklaşmışlarsa ne yapılabilir ki?
Bizi yavaş yavaş İslamiyet’ten uzaklaştırıp kendilerine benzettiler. Allah (c.c.) sonumuzu hayretsin, amin.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder