24 Mayıs 2013 Cuma

İyi ve kötü hareketlerin etkileri





Toplumumuzda cennet ve cehenneme götürecek işler yaygın olarak yapılmaktadır.
Kısaca dikkat edilirse insanları cennete götürecek hareketler güzel, ve yapıldığı zaman yapana huzur veren hareketlerdir. Bu hareketler yapıldığı zaman hem yapan, hem de o hareketin yapıldığı toplum güzelleşmekte, bir huzur ve mutluluk oluşmaktadır.
Mesela bir fakire yardım ettiniz. O fakir bu yardımdan büyük bir memnuniyet duyar, size dua eder, daha sonra sizin hatırınızı sayar, hürmet eder, elinden gelirse o da size kendine göre iyilikte bulunur ve hakeza. Yaptığınız bir tek iyilik toplumda adeta çoğalarak devam eder ve diğer iyiliklerin meydana gelmesini sağlar. İyilik yapan ve iyilik gören insanlardan meydana gelen toplumda saygı, sevgi, hürmet, dayanışma ve yardımlaşma gibi güzel hasletler kendiliğinden meydana gelir ve yaygınlaşır. Hemen hepimiz elbette böyle bir toplumda yaşamak isteriz. Bunun yolu elimizden geldiği kadar çevremizdekilere iyilik yapmaktır.
Yaptığımız iyiliğin faydası bununla da kalmaz; iyilik yaptığınız zaman kendinizi yoklayın, belki kendisine yardım edilen kişiden daha fazla iyiliği yapan zevk almaktadır. Bu, daha dünyadaki peşin ücrettir. Ayrıca bu yapılan iyiliğin ahiretteki, kıyamet günündeki, ebedi cennetteki karşılıkları düşünüldüğünde insanlar iyilik yapabilmek için fırsat kollamaktan başka çareleri kalmaz. İyilik yapabilecekleri yerleri ararlar. Atalarımızın iyilik yapacak yer bulamayıp ta vahşi hayvanlara bile el uzatmalarının sırrı işte budur.
Gördüğünüz gibi bir iyiliğin faydalarını saymakla bitiremedik, gelelim kötülük yapmaya:
Diyelim bir adamın malını çaldınız veya zorla gasbettiniz veya borç adınız ve ödemediniz. Peşin ceza sizedir. Ruhunuzda büyük bir sıkıntı duyarsınız. O kişiyi görmemek için yolunuzu değiştirirsiniz ve daima bu yanlış hareketiniz sizi meşgul eder. Rahatınız kaçar. Bu hareketinizin diğer insanlar tarafından duyulmasını istemezsiniz ve daima endişe içinde olursunuz. Bazen çeşitli yalanlarla işi idare etmeye çalışırsınız ve hakeza… sıkıntı üzerine sıkıntı. İş bununla bitmez. Dolandırılan, parasını alamayan kişinin diğer insanlara güveni kalmaz, bu durumdan diğer insanlarda huzursuz olur ve hayatlarından endişe etmeye başlarlar. İnsanların birbirilerine olan güvenleri, saygı ve sevgileri kaybolacağından işler daha zor yürümeye başlar. Hayat zorlaşır, endişeler artar. İş bununla da bitmez. Bu gibi işler artınca emniyet mensupları, mahkemeler bu işlerle meşgul olmaya başlar. Elbette yapılan bu kötü hareket ahirette unutulmayacağından bu kişi bu yaptığının cezasını kabirde, kıyamet gününde, eğer kâfi gelmezse cehennemde de çeker.
Demek yapılan kötü bir hareket hem yapanı, hem yapılanı, sonuçta da o hareketin yapıldığı toplumu mahveder. Ahiretteki cezalar da cabası…
Öyleyse, madem güzel hareketlerin faydaları saymakla bitmiyor, bu durumda yapılacak iş ayetle sabit olan “iyiliklerde yardımlaşmak ve kötülüklerde yardımlaşmamaktır” Birbirimize iyiliği tavsiye etmek, iyilik yapmaya teşvik etmek hatta iyilik yapmayı emretmek; kötülük yapmayı engellemek ve hatta yasak etmektir.
Garip amma maalesef günümüzde iyilikler teşvik edilmediği gibi, hatta yasaklanmakta ve yapanlar kötülenmektedir. Kötülükler ise teşvik edilmekte, hatta insanlar kötü hareketleri yapmaya zorlanmaktadırlar. İşte bu, tam bir kıyamet alametidir.
İyi ve kötü hareketler her şeyden önce dinimizde emredilen ve yasaklanan hareketlerdir. Dinimizin hoş gördüğü hareketler güzel, hoş görmediği hareketler ise kötüdür. Bizlerin kafamıza göre iyi ve kötü hareketleri tespit etme hakkımız yoktur.
Evet, bir kişinin yaptığı bir kötülük patlayan bir dinamit gibi toplumu sarsmakta ve az çok herkese zarar vermektedir. Bunun için toplum halinde yaşayan bizler yapılan kötülüklere lâkayd kalamayız ve kalmamalıyız. Çünkü zarar eninde sonunda bize d e dokunur. Ve lâkayd kalmamak, müdahale etmek bize dinimizin de bir emridir. Demek bize “bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın” diye öğretilen cümle tamamen bir Yahudi sözüdür ve toplumu bozmak için söylenmiştir.
Bu ve buna benzer nice Yahudi sözü toplum içinde dolaşmaktadır. Gözümüzü açmazsak bedeli çok ağır olabilir!..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder