25 Mayıs 2013 Cumartesi

Oruç tutarken aklınız yemekte olmasın




Aklınız yemekte olmasın!...
Dinimizin farz olan emirlerinden oruçları tutuyoruz. Cenab-ı Hak hem kolaylık versin hem de kabul etsin.
Orucun pek çok hikmetleri, oruçlu iken yapılacak ve yapılmayacak hareketler hocalarımız tarafından uzun uzun anlatılmakta… Bu gün ise ben, farklı bir şey söyleyeceğim. Madem oruç tutuyoruz, yeme içmeden elimizi çekmişiz; gelin yeme içme işini aklımızdan da çıkaralım. İftar’ı yapınca sahurda ne yiyeceğimizin, sahur olunca da iftarda ne yiyeceğimizin hesabını yapmayalım, onu düşünmeyelim. Belki yeme içme işini oruç vesilesi ile unutalım ve kendimizi ahiret pazarına çıkmış ve ahiret ticareti yapılan bir ortamda düşünelim. Az bir hareketle çok sevap kazanılan bir zamandayız. Zamanımızı iyi değerlendirelim. Zira bu günler geçici. Ne yaparsak kârdır. Yıl içindeki harman zamanı gibi. Hareket az, ücret çok. Tabii ki bu dediklerimiz aklı ahirette olanlar içindir. Aklı fikri dünyada olanlara bir şey anlatmak mümkün değildir.
Sabah olunca, kadınlarımız da dahil, akşama, iftarda ne yiyeceğimizi düşünerek aklımızı ve kendimizi meşgul etmeyelim. ‘Allah ne vermişse yeriz’ diyelim. Hem bilelim ki, yemekten aldığımız lezzet yediğimiz şeyden ziyade bizim ne kadar aç olduğumuza bağlıdır. Bazen, şiddetle aç olduğumuz nadir zamanlar olmuştur. Bulduğumuz bir soğan ekmeğin lezzetini halâ unutamamışızdır. Demek, yemekten zevk almak isteyen az yemelidir. Çok yemek, yemek lezzetini kaybetmek demektir. Bakın bakalım bu hayattan, bulamadıkları için az yiyen fakirler mi çok zevk alıyor, yoksa imkanları çok olduğu için ne bulursa yiyen zenginler mi? Dünya gerçekten çok garip bir yer. Keyf edip dünyadan zevk alıyor görünenler belki de bu hayattan en az zevk alanlardır.
Öyleyse görünüşe aldanmayın. En büyük zevkleri gene de meşru dairede ve dinimizin tarif ettiği tarzda yaşayanlar almaktadır. Böyle yaşayanlar görünüşte o kadar mütevazi görünüyorlar ki, sanki hayattan bunlar hiç zevk almıyorlar. Onun için bunlara hayatta keyf etmeden yaşayanlar nazarı ile bakılıyor. Halbuki bunlar kadar hiç kimse keyf etmiyor. Sözüm o ki, bu hayatta görünüşe aldanmayın. Kesin olarak söylüyorum; her şey sizin bildiğiniz gibi ve gördüğünüz gibi değil…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder