28 Mayıs 2013 Salı

İnsan içinde bulunduğu ortamdan etkilenir




Şimdi içinde bulunduğumuz toplum oruç tutmaya başladı, geceleri tervih namazları, sahurlar; kur’an okuyoruz, zekat veriyoruz, beş vakit namazını diğer zamanlarda aksatarak kılanlar bile bugün aksatmadan beş vakit namazlarını kılıyorlar vs.
Başka aylarda bir gün bile oruç tutamayan insanlar nasıl oluyor da Ramazan ayında bir ay oruç tutabiliyor? Başka zaman, mesela beş rekat olan akşam namazını kılamıyor da, şimdi otuz üç rekat yatsı ve teravih namazlarını nasıl kılabiliyor?
Demek insan, içinde bulunduğu toplumdan etkileniyor. Şer şeyler içinde bu geçerlidir. Eğer şer işlerin yapıldığı bir toplumda yaşarsanız,bir müddet dayansanız bile, siz de yavaş yavaş onlara uyar gidersiniz.
İşte insanın bu özelliğinden dolayı Rabbimiz, Kur’an-ı Kerim’de eğer bir yerde islam’ı yaşayamıyorsak, Allah’a kulluk edemiyorsak o yeri terk etmemizi, yerimizi değiştirmemizi istemiştir. Hatta Nisa Suresi 97.ayetinde “Kendilerine yazık edenler ‘bizler yer yüzünde zavallı kimselerdik’ diyecekler. Melekler de ‘Allah’ın arzı (dünya) geniş değil miydi? Hicret etseydiniz ya’ diyeceklerdir. Onların varacakları yer cehennemdir.” Buyurulmuştur.
“Allah yolunda hicret eden kimse yeryüzünde çok bereketli yer ve genişlik bulur” Nisa Suresi 100
“Allah yolunda hicret edenleri, and olsun ki dünyada güzel bir yere yerleştiririz” nahl Suresi 41
“Ey inanmış kullarım! Benim yarattığım yer yüzü geniştir. O halde, güven içinde olacağınız yere gidip, yalnız bana kulluk ediniz” Ankebut Suresi 56
Evet, bizden eğer bulunduğumuz mahallede, bulunduğumuz şehirde hatta bulunduğumuz ülkede İslam’ı yaşayıp, Allah’a kulluk edemiyorsak, sırf Allah’a kulluk edebilmemiz için, yerimizi değiştirmemiz istenmiştir.
Eğer bulunduğunuz mahallede kötü insanlar çok ve şer işler yapılıyorsa, mahallenizi değiştirin; bulunduğunuz köy veya şehir isyan edenlerle dolu ise o köyü veya şehri terk ediniz; yaşadığınız ülke İslam’ı yaşamaya, Allah’a kulluk etmeye bırakmıyorsa o ülkeyi terk ediniz. Ancak buna imkan bulamayanları Allah elbette bilir ve ona göre muamele eder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder