31 Ocak 2011 Pazartesi

Bizdeki emanetlerin farkında mıyız ?

 Emanet: bize ait olmayan fakat bir müddet için bize bırakılmış veya istifademize verilmiş şeylerdir.
Dünyaya gelmeden önce hiçbir şeyimiz yoktu. Bize hayat verildi, vücut verildi. Vücudumuzla beraber dünyalara değişmeyeceğimiz gözler- kulaklar,  eller- ayaklar ve diğer vucudumuzdaki cihazlar ve duygular verildi. Bunları biz para vererek satın almadık, yani bize emaneten, geçici bir süreliğine istifademiz için verildi. Hepimizde biliyoruz ki bütün bunları veren hiç bize sormadan ve istediği zaman geri alacaktır. Öyleyse bu eller- ayaklar, bu gözler- kulaklar bizim değildir. Bize bu cihazları veren zat bizim onları istediğimiz gibi kulanmamızı yasaklamış ve kendi istediği gibi ve müsaade ettiği tarzda kullanmamızı emr etmiştir. Demek gerek vücudumuzu, gerekse her bir cihazımızı canımızın istediği gibi kullanırsak o cihazlara ihanet etmiş oluruz. Yani Allah (cc)’ın emrettiği ve müsaade ettiği tarzda vücudunu ve cihazlarını kullananlar emanette emin olanlardır. Canlarının istediği gibi giyinenler, canlarının istediği gibi yaşayanlar, Allah (cc)’ın emir ve yasaklarını dinlemeyenler emanette hain olanlardır. Şimdi sen kendine bak. Allah (cc)’ın emrettiği ve müsaade ettiği tarzda mı yaşıyorsun yoksa canının istediği tarzda mı ? Yani Allah (cc) örtünmeni veya karını ve kızını örtmeni emrediyor. Sen Allah (cc)’ın emrini mi dinliyorsun yoksa canının istediği gibi mi giyiniyorsun ? Mesela Allah (cc) sabah namazı vaktinde “kalk” emrediyor. Nefsinde “yat” emrediyor. Kimi dinliyorsun ? ve ha keza kıyas et.
Emanetler bunlarla sınırlı değildir.Yani bu alemde bizim olan bir şey yoktur. Mülk tamamen Allah (cc)’ındır. Öyleyse sahibi olduğumuz her şey bize emanet olduğu gibi elimizde bulunan makamlar hatta evlatlarımız bile emanettir. Demek mal benim; istediğim gibi kullanırım, evlat benim; istediğim gibi yetiştiririm, makam benim; istediğim gibi idare ederim diyemezsin. Dersen eğer tam bir hain olursun. Yani sen Makamını Allah (cc)’ın istediği şekilde, emir ve yasaklarına göre kullanmaya mecbursun. Malını, paranı istediğin gibi harcayamazsın ancak O’ nun emrettiği ve müsaade ettiği yerlerde harcayabilirsin ve ha keza.
Yarın ahirette sen bu emanetlerin hepsinden hesaba çekileceksin. Onları Allah (cc)’ın istediği şekilde kullanmışsan yakanı kurtarırsın yoksa vay haline…
Demek sen gözünle istediğin şeye bakamazsın, paranı istediğin yere harcayamazsın, arabanla istediğin yere gidemezsin, kulağınla istediğin şeyi dinleyemezsin, makamını istediğin gibi kullanamazsın ve ha keza.
Allah (cc)’ ın istediği gibi değilde nefsinin istediği gibi yapanlara ve yaşayanlara veyl olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder