26 Ocak 2011 Çarşamba

Mutlu Olmak İstiyorsanız..

Mutlu olmayı kim istemez! İster amma, onu yanlış yerde aramamak gerekir.
Günümüzde stres, yalnızlık ve psikolojik rahatsızlıklar en yaygın hastalılardandır. Bütün bunlar, mutluluğu yanlış yerlerde aramanın veya insanları yanlış yerlere sevk etmenin neticesidir. Bu yanlışın neticede stres ve bunalıma giren insanları kurtarmak için bu defa da oyun ve eğlenceye sevk ediyorlar. Halbuki bu da bir çözüm değildir. Son zamanlarda herkesi, kendini düşünmeye, kendi menfaati için her türlü yolu denemeğe teşvik ettiler. Haram helal demeyip bir şeyler kazananları da “köşeyi döndü”, “gözü açık adam” gibi sözlerle taltif ettiler. Netice ortada. Geldiğimiz noktada menfaatinden başka bir şey düşünmeyen, kendi az bir menfaati için başkasının canına dahi kıymaktan çekinmeyen caniler ortaya çıktı. Sonuç olarak toplum yalnız ve mutsuz insanlarla doldu.
Aslında kendi menfaatlerinden başka bir şey düşünmeyen insanlar ancak çevrelerine zarar verirler ve diğer insanları da huzursuz ederler. İşte uzun zamandır toplumumuzda insanlar kendi menfaatlerini gözetmeye sevk edildiklerinden bu günkü mutsuz ve huzursuz toplum meydana gelmiştir. Demek, görülmüştür ki, insan kendi menfaatlerini elde etse bile mutlu olamamaktadır. Demek, mutlu olmanın yolu kendi menfaatlerimiz için koşuşturmak ve bu uğurda ne gerekiyorsa yapmak değildir. Öyleyse, mutluluğu sadece kendi menfaatlerimizi elde etmekte aramak doğru olmadığına göre, o zaman mutluluğu nerede arayacağız?
Mutluluğu çevremizdekilere iyilik yapmakta arayacağız.
En yakın çevrenizden başlayın. En yakınınızda eşiniz, çocuklarınız, anne babanız, kardeşleriniz vardır. Onlara iyilik ederek, güler yüz tatlı dil ile muamele ederek başlayın. Herkesin durumuna göre küçükte olsa bir iyilik yapın. Özellikle onun ihtiyacı olan küçük bir şeyi onun için yapıvermek onu son derece mutlu edeceği gibi, sizi de aynı şekilde mutlu edecektir. Deneyin ve neticesini hemen görün.
Yakın çevremiz deyince buna hemen en yakın komşularımız da dahil olur. Komşuluk ilişkilerinin son derece zayıfladığı günümüzde komşunuz için küçükte olsa onun bir ihtiyacını giderin. Bakın ne olacak? Onlar mutlu, sen mutlu… Hasta mı oldu? Ziyaret et. Düğünü mü var? Git ve ilgilen. Cenazesi mi oldu? Kabre kadar taşı ve taziye ver. Neticesini hemen alacaksın. Onlar mutlu oldukları gibi, en az sen de onlar kadar mutlu olacak ve ruhunda bu mutluluğu hissedeceksin. Yeri gelmişken yaşadığım bir olayı anlatayım: Bundan birkaç yıl evvel idi. Zengin bir iş adamı benimle anlaştı ve yanında çalıştırdığı işçilerin çocuklarını, her eve tek tek giderek sünnet ettirdi. Onlara hediyeler verdi. Her vardığımız evde bir mutluluk, ona karşı teşekkürler, saygı, hürmet. Sünnetini yaptırdığı çocuk mutlu, anne babası mutlu. Bir şenlik ve mutluluk. Dolayısıyla sünneti yaptıran patron herkesten daha fazla mutlu. Böyle 13 çocuğu sünnet ettirdi. Sünnet olacak çocuklar bitti. Patronun bu yaptığı iyilikten aldığı mutluluğu düşünün ki sünnet olacak çocuklar bitince “başka çocuk yok mu? Sünnetini yapalım” diye çocuk aradı. Evet, masraf ediyordu amma, bunun karşılığında diğer insanların mutluluğu, bir o kadar da kendi aldığı mutluluk vardı… Ve bu yaptığı hareket yıllarca unutulmayacak ve etkisini devam ettirecek güzel bir hareketti.
Demek, herkes kendi mutluluğunu başkalara iyilik yapmada arasa toplum son derece mutlu ve huzurlu olacak, insanlar elbette kendilerine bu iyiliği yapanları unutmayacak, herkes birbirine saygı ve sevgi ile bakacak, karşılıklı saygı ve sevgi artacak ve bu şekilde toplum iyi ve kötü günlerinde birbirlerinin yardımına koşacak, hayat ta o kadar güzel ve kolay olacaktır. Böylece, mutluluk toplumu kaplayacak ve stress ve bunalımlar toplumdan haberimiz olmadan kaybolup gidecektir.
Demek, hem kendimizin hem de toplumun huzurlu ve mutlu olmasını istiyorsak önce kendi menfaatimizi değil, karşımızdakinin menfaatini düşünmemiz gerekiyor. Çevremizdekilere fırsat oldukça iyilik yapmak mutluluğun ve toplumun huzuru için şart. Çevremizdekiler iyilik yaptığımız zaman o iyiliğin neticesi olarak o iyilik yapılanlar mutlu ve huzurlu olduğu gibi, bu mutluluk ve huzurun bize de aynı şekilde yansıdığı görülecektir.
Lütfen şu dediğimi hemen yapın. En yakın arkadaşınız, en yakın bir komşunuz, en yakın bir akrabanız, kim olursa olsun, hemen bir fırsat bulup ona iyilik yapın. Neticede ne olduğunu yaşayarak görün… Evet, siz ondan daha fazla mutlu olacaksınız.
Buradan şu sonucu da çıkarabiliriz. Siz eğer başkasına iyilik ederseniz o iyilik neticede size yansır; yok eğer siz karşınızdakine kötülük ederseniz o kötülük te neticede sizi bulur.


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder