1 Şubat 2011 Salı

İmtihan dünyası

Hepimiz bu dünya için imtihan dünyası der dururuz. Eğer bu dünya imtihan dünyası ise acaba soruları nelerdir?
Evet bu imtihanın en büyük ve en birinci sorusu Cenab-ı Hak’kın kendi varlığını ve birliğini kabul etmemizi teklif etmesidir. Gönderdiği elçileri tanımamızı ve onlarla gönderdiklerini tasdik etmemizi teklif etmiştir. Teklif etmiştir diyoruz. Çünkü imtihanın gereği zorlamamaktır. Herkes hür iradesine göre hareket eder, ancak neticesine de katlanır. İmtihan esnasında imtihan olan yanlış bile yapsa ona karışılmaz.İşte bunu için kafirlere ve isyan edenlere hemen cezaları gelmemektedir.
Biz insanlara yapılan ilk teklif ve imtihanın birinci ve en önemli sorusu inanmamızdır. Bu teklif karşısında insanlar hemen ikiye ayrılmışlardır. İman edenler doğru yapmış ve inkar edenler de kaybetmişlerdir. Elbette imtihan bununla bitmemiştir.
Bu defa iman edenlere beş vakit namaz kılmaları, zekat vermeleri, Ramazan orucunu tutmaları gibi emirler verilmiştir. Bu emirleri yapanlar kazanmış, yapmayanlar ise kaybetmişlerdir. Hatta bu emirleri yapma durumuna göre mesela namazı evde kılmaya ve camide cemaatle kılmaya göre de ayrıca dereceler değişmektedir.
İman ederek en büyük soruyu doğru cevaplayanlara ayrıca bazı şeyler yasaklanarak bir başka şekilde soru sorulmuştur. İçki içmeyeceksin, faiz yemeyeceksin, haksız yere başkasını öldürmeyeceksin, zina etmeyeceksin, puta tapmayacaksın, Allah (c.c.)’tan başka ilah tanımayacaksın gibi. Bu yasaklara uymaya göre de ayrıca insanların dereceleri değişmektedir.
Ayrıca her bir amir- memur kim olursa olsun kendisine verilen görevi hakkıyla yapıp yapmadığına göre, her bir işçi işini güzelce yapıp yapmadığına göre ve hakeza derece alır.
Ayrıca insan bazen oğluyla, bazen kızıyla, bazen ana-babasıyla bazen de komşusuyla, amiriyle müşterisiyle ve hakeza imtihan olur. Hasta olur imtihan olur, kaza yapar imtihan olur, parasız kalır imtihan olur, işsiz kalır imtihan olur ve bu senin başına gelenlerle ayrıca başkaları da imtihan olur.
Kısaca sabahleyin gün başlar ve herkes imtihan alanına gider. Akşama kadar karşılaştığı bütün olaylar, yaptığı bütün işler ve hareketler, söylediği sözler hepsi onun ya lehinde yada aleyhinde olarak hesabı sorulmak üzere kaydedilir.
İşte bizim ne olduğumuz hep bu hareketlerimizle ortaya çıkar. Sene sonunda çocuğun karnesine bakıldığı gibi yarın ahirette de hep bizim yaptığımız hareketlere bakarlar. Orada göreceğimiz muamele hep bu yaptıklarımıza göre olacaktır.
Kısaca yarın ahirette dinimize uygun olan hareketlerimiz doğru, dinimize uymayan hareketlerimiz yanlış kabul edilecektir.
Öyleyse sen şimdiden hareketlerini dinimize uydur ki yarın ahirette perişan olmayasın.
İşin doğrusu/Sealahattin Altıntaş/19.yazı
İki ana gurup

İnsanlara Allah (c.c.) elçiler gönderip kendisinin varlığını ve birliğini kabul etmelerini ve elçileri ile gönderdiği emir ve yasaklara göre yaşamalarını emretmiştir. Bu durumda insanlar iki guruba ayrılmış; bir kısmı bu emri kabul etmiş ve iman edip salih amel işleyerek hayatlarını geçirmişlerdir. Diğer gurup ise bu emri red etmiş ve canlarının istediği gibi bir hayat sürmüşlerdir. Ve maalesef insanların çoğu daima bu gurupta yer almıştır.
Elbette insanlar böyle iki guruba ayrılınca yarın ahirette gidecekleri yer de iki ayrı yer olacaktır. Cennet ve Cehennem !
İman edip salih amel işleyenler Cennet’e, inkâr edenler, bugünkü Yahudi ve Hıristiyanlar da dahil olmak üzere İslam’ı kabul etmeyen herkes Cehennem’e gidecektir. Çünkü İslamiyetten başka bir din ile gelenlerden bunun kabul edilmeyeceği Kur’an-ı Kerimde bildirilmiştir. Ancak Cennet ve Cehennemdekilerin de durumları aynı değildir. Nitekim Cehennem yedi tabakadır. En aşağıda ben de müslümanım deyip te Müslümanları arkadan hançerleyen münafıklar yanacaktır. Puta tapanların yeri ayrı, Yahudilerin yeri ayrı, Hıristiyanların yeri ayrı olacaktır. Bunların içinde de yaptıkları iyi ve kötü hareketlere göre de görecekleri azap ayrıca farklı olacaktır. Zalimler bile yaptıkları zulmün derecesine göre farklı cezalar göreceklerdir. Bir adam öldürenle on adam öldürenin cezaları elbette bir olmaz. Bu adaletin gereğidir. Elektiriği bulan ve insanlara çok faydalı olan Edison’un durumu çok sorulur. Eğer iman etmeden ölmüşse cehennemde daha hafif azap görerek yaptığı iyiliğin mutlaka karşılığını görür.
Cennette de durum aynıdır. Cennet sekiz tabakadır. Herkes imanına göre, yaptığı salih amellere göre, insanlara yaptıkları iyiliklere göre ve hakeza ve hakeza karşılık göreceklerdir.
Kısaca ne kadar iyilik o kadar sevap ve mükafat, ne kadar zulüm ve kötülük o kadar azap. Boş yok ve yapılan hiçbir şey boşa gitmiyor. “yapılan zerre kadar bir iyiliğin de, yapılan zerre kadar bir kötülüğün de karşılığı görülecek”(zilzal suresi)
Dünya hayatı tam bir imtihan. Senin hakiki vaziyetin belli oluncaya kadar imtihan devam ediyor. Ölünce imtihanın bitmiş ve sonuç belli olmuş olacaktır. Bunun için daha ölürken nereye gideceğin bellidir ve sana da göstereceklerdir. İmtihana girenler neticeyi nasıl da merakla beklerler. Hayatımız imtihan ve neticesi de yakında belli olacak. Senin için son derece önemli olan bu imtihanın neticesini ne kadar merak ediyorsun?

2 yorum:

  1. Allah bizleri imtihanı en yüksek notlarla kazananlardan eylesin. Cenabı Hak bu dünyanın mahiyetini bilip ona göre yaşayıp bu dünyadan ayrılmayı nasip eylesin.Bu dünya ahirete nispeten elmas karşısındaki cam şişeleri hükmündedir. Hiç akıllı bir insan elması bırakıp da cam şişelerini almak koşar mı.İşte bu dünya böyle.Elması bırakıp da camşişelerinin peşinden koşan ne kadar akıllıdır varın bunu siz hesap edin.

    YanıtlaSil
  2. Şuan İslam coğrafyasında yaşanan olaylar Müslümanların bir imtihanıdır. Hangi Avrupa ülkesinde bir savaş veya bir karışıklık var. Ama İslam coğrafyasına baktığımızda sürekli bir kargaşa, bir karışıklık söz konusu olmuştur. Müslümanlar sadece Allaha inanıp ona kul olmak için uğraştıkları için onlara eziyetler edilmekte. Buna örnek mi istiyorsunuz.1: İsrail'in Filistin ve Gazze'de yaptıkları 2:Budistlerin Myanmar'ın Arakan bölgesinde Müslümanlara yaptıkları3: Çin'in Doğu Türkistan'daki Uygur Müslümanlarına yaptıkları 4:Amerika'nın demokrasi adı altında Afganistan Irak vb. gibi ülkelerde yaptıkları 5:Endonezyadakilerin oradaki Müslümanlara yaptıkları vb. daha birçok yer ve olay sayılabilir. Bu olaylar karşısında Cenabı Hak insanların sabrını ölçmekte ve imtihandaki derecesini belirlemekte. Biliyorsunuz en büyük eziyet ve sıkıntıları peygamberler çekmişlerdir.

    YanıtlaSil