3 Ocak 2011 Pazartesi

Bu yazı asansörcülere..

Malum, çok katlı apartmanların çoğalması ile asansör hayatımızın vazgeçilmezleri arasına girdi. Ancak asansörlerin işleyişi günümüz teknolojisi göz önüne alındığında çok geri durumdadır. Her ne kadar kanunlar bu konuda sıkı da olsa asansörler teknolojik olarak çok geridir. Bunu çok basit olarak geliştirmek asansörcülerin işidir. Her asansörün aylık bakımı mecburidir ve bu işin elemanları ve mühendisleri vardır. Bu mühendislerin işi herhalde sadece bakım yapıp para almak değildir, bu işi geliştirmek ve çekilen sıkıntıları asgariye indirmek te onların görevidir. Problemleri asgariye indirmek ve ortadan kaldırmak için kafa yormak gerekir.
Asansörlerde çekilen en büyük sıkıntı herhangi bir sebeple asansörde kalmaktır. Küçücük bir kabinde dört kişi binmiş ve elektrikler kesilmiş. Ne olacak şimdi? Asansörde böyle mahsur kaldıysanız onların durumunu anlayabilirsiniz. Havasızlık bir taraftan, sesini duyuramamaktan kaynaklanan endişe birt taraftan, neredeyse ölümle burun buruna gelmenin verdiği panik bir taraftan…lamba söner, karanlık bir tarfatan, çocuk varsa onların ağlaması bir taraftan. Söyleyin şu asırda bu çile normal mi? Bu sıkıntıyı giderecek bir çözüm üretilemez mi? Asansör işi ile ilgilenen  ve bu işten ekmek yiyen mühendislerin işi ne?
Asansör bir arıza sebebi ile diyelim ki  mahsur kaldı. Lambanın yanması sağlanamaz mı? Veya yedek bir lamba devreye giremez mi? Çünkü karanlık paniği ikiye katlatmaktadır. Bunu sıradan bir elektrikçi bile yapabilir, mühendisler neden yapamıyorlar?
Asansör hangi sebepten olursa olsun durduğunda kat arasında durması önlenemez mi? Diyelim elektrik kesildi. Asansör en yakın kata kadar kendisini salamaz mı? Bu olmayacak, yapılamayacak bir şey mi? Nasıl olsa bakım gelirleri sürekli geliyor, işi geliştirmeye gerek yok mu diyorsunuz? Şunu iyi bilin ki işini iyi yapmayan ve geliştirmeyenler piyasadan silinmekten kurtulamaz. Veya ileride şu dediğimiz özellikleri yapanlar bu piyasada söz sahibi olacaklardır.
Asansörde kalma tarih olmalıdır. Bu konuda teknik çözümlerin getirilmesi mecburi tutulmalıdır. Nasıl asansörlerde iç kapıları yapmak mecbur tutuluyorsa, bakımını yaptırmak kanunen mecbur ise, asansör arızalandığında veya elektriklerin kesilmesi gibi bir sebeple durduğunda yedek lambanın yanması şartı getirilmelidir. Asansörü en yakın kata getirip kapının açılmasını sağlayacak özellik mutlaka kanunen mecburi tutulmalıdır. Bugünün teknolojisinde bunları yapmanın zor olmayacağı açıktır.
Sık olarak arızanın meydana gelmesi giderilmelidir. Bunların bakımını yapan kişiler bundan sorumlu olmalıdır.Dün bakım yapılmış, bugün arıza.. olur mu? Yapan kişi hesabını vermelidir. Artık hesap sormasını bilen bir toplum olmalıyız. Para veriyorsak ve bu işi de bu kişi yapmışsa hesabını vermelidir. Mahkemeler de yeni çıkan bu gibi günümüz meseleleri halledecek durumda olmalıdır. Bir de mahkemeler uzun sürmemelidir. Eskiden bir ay süren bir dava uzun kabul edilirmiş. Zamanında tecelli etmeyen adalet adalet değildir. 10 sene 15 sene süren bir dava mı olur. Böyle bir dava sonunda isabetli karar verilse bile ne kıymeti olur ki..
Kişiler de asansörlerin kullanımı konusunda eğitilmeli ve arızalara sebep olabilen davranışlar öğretilmelidir. Özellikle çocuklar bu konuda mutlaka yetiştirilmelidir.
Şimdi bizim apartmanda asansörlerden birisi sık sık arızalanıyor ve içinde kalanlar ecel terleri döküyorlar. Halbuki bu asansörü yapan firma belli, bakımını üslenen mühendis belli. Peki… çekilen bu sıkıntılar ne? Bu çekilen sıkıntıların hesabını soran var mı? Ya da bunlara hesap soracak bir merci var mı? Yoksa herkesin çektiği yanına kâr mı kalacak? Asansörün sorumlusu olan mühendisler sorumsuzca işlerine devam mı edecekler?
Devir değişmiştir. Hayat tarzı eskisi gibi olmadığı gibi artık insanlar da eski insanlar değildir. Hakkını arayacak, sorumluların yakasına yapışacak yeni bir nesil gelmektedir. Herkes yaptığı işin sorumluluğunu da taşıyacak gerekirse hesap ta verecektir. Ameliyattan çıkmayan hastasını teslimiyet içinde kabullenen insanlar gitmiş ve ne için öldüğünü araştıran yeni bir nesil gelmiştir. Hepimiz bu yeni döneme ayak uydurmak zorundayız.
Evet, asansör arıza yapınca en azından otomatik aydınlatmanın devreye girmesi sağlanmalı, asansör kabininin kat arasında durması önlenmelidir. Bunu yapan firmalar kazanacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder