3 Ocak 2011 Pazartesi

Evlilik güzel şey…

Bir şeyi Allah emreder de, peygamberimiz s.a.v. yapar da güzel olmaz mı? Onun için evliliğin ilk adımı atılırken, yani kız istenirken ‘Allah’ın emri, peygamberin kavli…’ diye söze başlanır. Cansız şeylerin temel taşı atom, organların temel taşı hücre olduğu gibi, toplumun da temel taşı ailedir. Aileler ne kadar sağlam olursa toplum da o kadar sağlam olur. Bunun için akıllı devletler aile müessesesini güçlendirecek şekilde hareket ederler.
Geçen Cumartesi, 26 Mayıs’ta kıymetli yeğenim Arzu APALI’nın Fatih ŞİMDİ ile evlilik ve nikah merasimlerinde bulunmak üzere İzmir, Princess Hotel’de idim. Gençlerimiz; hepinizin yakından tanıdığı, benim hem köylüm, hem de akrabam olan ve kanal 7’de hadis dersleri yapan muhterem hocamız Sayın Profesör Dr. Cevat AKŞİT, İzmir eski Büyükşehir belediye başkanı sayın Burhan ÖZFATURA ve İzmir’in önde gelen isimlerinden beş şahidin huzurlarında evlendiler ve nikahları kıyıldı. Bu vesile ile Yeğenim Arzu APALI ve eniştemiz Fatih ŞİMDİ’ye ömür boyu mutluluklar diliyorum. Allah onlara ve yeni evlenen bütün genç çiftlerimize yardım etsin. Çünkü, evlilik aynı zamanda büyük bir sorumluğu yüklenmek demektir. Tatlı günleri olacağı gibi sıkıntılı günleri de olabilir. Onun için nikâh memuru ‘iyi günde ve kötü günde…’ diyerek nikâhı kıyar.
Konumuz evlilik. Peygamberimiz s.a.v bir çok hadislerinde evliliğe teşvik etmiş ve kadın için de erkek için de bekârlığın miskinlik olduğunu söylemiştir. Evlilik hayatı elbette küçük bazı zigzaglar çizebilir ancak, karşılıklı saygı, sevgi ve güven olursa bütün sıkıntılar rahatça aşılır. Evlilikte denklik çok önemlidir. Bunun için ‘Haytın Gerçekleri’ isimli kitabımızda şöyle yazmışız. ‘Kadının nasıl bir yuva kuracağını öğrenmek istersen çıktığı aileye bak’ Çünkü kadınlar, ekseriya içinden çıktığı aileye benzer bir yuva kurarlar. Gene aynı kitabımızdan konu ile ilgili bazı cümleler:
“ Kadının en büyük isteği, arzusu ve ihtiyacı sevilmektir. Kadın kendisini seven bir erkek için her şeye razı olabilir.”
 “Çocukların çok sevimli yaratılmalarının bir hikmeti de onların sevilmeye çok ihtiyaçları olduğundandır. Onları sevgi büyütür. Kadınlar içinde aynı şey geçerlidir.”
“Kadın nefis gibidir. Onun her istediğini yaparsan; hem o zarar eder hem de sen. Öyleyse, onun isteklerinden uygun olanı yap, uygun olmayanı yapma !”
“Kadının en büyük gıdası sevilmektir.”  
“Kısacık dünya hayatındaki rahatın için bu kadar zahmetlere katlanıyorsun da, niçin ebedi hayatındaki rahatın için az bir zahmete katlanmıyorsun !”
İnsanın evi, şu dünya hayatında sanki onun için küçük bir cennettir. Dışarıdaki hayatın sıkıntılarından bunalan aile fertleri adeta oraya sığınır ve istirahat ederler. Ancak, ailedeki mutluluk ve huzurdan rahatsız olan biri vardır. Onun bütün işi karı kocayı birbirine düşürmek, huzursuzluk çıkarmaktır. İşte O, şeytandır. Her insan dünyaya gelirken onunla beraber bir de şeytan dünyaya gelir. Bu hadis-i şerif ile sabittir. Bu şeytanın işi gücü bozgunculuk yapmak, o kişinin yanlış işler yapmasını sağlamaktır. Özellikle evli çiftlerin arasını bozmak onun en sevdiği iştir. Aile içinde yaşanan huzursuzluklara dikkat ederseniz çoğunun incir kabuğunu doldurmayacak şeyler olduğunu görürsünüz. Bu gibi durumlarda şeytanın rolünü unutmamak gerekir.
Kadın, erkek için büyük bir nimet olduğu gibi; erkek te kadın için büyük bir nimettir.Ailede kadının kocasına karşı görevleri olduğu gibi kocanın da karısına karşı görev ve sorumlulukları vardır. Her işimizde olduğu gibi bu konuda da dinimiz kadına ve erkeğe hangi görev ve sorumlulukları yüklemiş ise öğrenip ona göre hareket etmemiz gerekir. Bu konuda yazılmış kitaplardan alınıp okunmasını özellikle yeni evli çiftlere tavsiye ediyorum.
Karı koca birbirlerinin ailelerine karşı da son derece saygılı olmalıdırlar. Çünkü, en çok problemin bu yüzden çıktığı görülmektedir. Bu arada büyüklere de büyük görevler düşmektedir. Onlar büyüklüğün gereğini yaparlarsa çocukları aile içinde oluşabilecek bazı sıkıntıları çok rahat aşabilirler. Ailelerdeki ekser problemlerin bu aile büyüklerinin yanlış hareketlerinden kaynaklandığı unutulmamalıdır.
                


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder